Economie kort – 31 mei

Onderwerpen: Bagage goudmijn voor luchtvaartmaatschappijen, Nederland gaat bonussen terugvorderen, Japan komt steeds dieper in de zorgen.

  • Het rekenen van extraatjes levert luchtvaartmaatschappijen steeds meer geld op. In totaal komt 22 miljard van de omzet van luchtvaartmaatschappijen al van add ons, waaronder met name begage.(WSJ) Hier de grootverdieners:

  

  • De Eerste Kamer stemt vandaag over een wet die stevig ingrijpt in bestuur en toezicht bij ondernemingen. De wet beperkt het aantal commissariaten dat iemand mag hebben, verruimt de mogelijkheden om bonussen aan te passen of terug te vorderen, en stimuleert bedrijven 30% vrouwelijke bestuurders te benoemen. (FD)

  • Japan komt steeds dieper in de zorgen. Vrijdag konidgde Fitch aan de kredietwaardigheid te verlagen. Dat was vervelend, maar Fitch is niet zo belangrijk en gezaghebbend. Moody's is dat wel en dat ratingsbureau heeft dinsdagochtend formeel aangekondigd dat het ook op het punt staat de status van Japan als crediteur te verlagen (Los Angeles Times)