Economie krimpt, maar Rutte houdt de moed erin

In het eerste kwartaal van dit jaar is de economie met 1,4 procent gekrompen ten opzichte van het kwartaal ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. Eind vorig jaar groeide de economie nog met 0,9 procent. Een warme winter met bijbehorend lager gasverbruik is genoeg om de broze groei om zeep te helpen. Incidentele krimp Het CBS spreekt van incidentele krimp en een licht, maar structureel herstel: consumenten geven iets meer uit, bedrijven investeren weer een beetje en export en productie nemen langzaam toe. Wat nog altijd achter blijft is de werkgelegenheid. Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS is dan ook voorzichtig. 'De Nederlandse economie bevindt zich nog altijd ver onder het niveau van voor de crisis. Wil de consumptie van huishoudens komende tijd echt gaan aantrekken, dan moeten er eerst meer banen bijkomen.' Reactie Rutte Onze immer opgewekte premier ziet het veel positiever in: 'We hadden graag een plus gezien. Maar de onderliggende waarden zijn nog steeds goed.' En over de werkgelegenheid weet hij: 'Nederland heeft een open economie, het begint met de export. De bedrijfsinvesteringen nemen toe en daarna de werkgelegenheid. Dat is altijd later.' Maar toch gaat hij niet zitten afwachten: 'We zijn nu zo mogelijk nog gemotiveerder om de werkloosheid te laten dalen'. Warme winter De krimp is vooral veroorzaakt door het lage gasverbruik vanwege de warme winter. Al had de winter ook voordelen: mensen aten vaker buiten de deur, de glastuinbouw had lagere stookkosten, de bouwsector had minder last van sneeuw en ijs en de CO2-uitstoot was 10 procent lager dan in andere winters. Verder viel Pasen dit jaar in het tweede kwartaal dus die extra omzet is nog niet meegerekend. Tenslotte is de groei van eind vorig jaar wat geflatteerd doordat er extra veel hybride auto's zijn verkocht, omdat tot 31 december 2013 een belastingkorting gold voor de milieuvriendelijke auto's.

Bron(nen):   Volkskrant  Nu    

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Het palet van reactiemogelijkheden van onze premier is dan ook uiterst beperkt.

 2. Apekool

  “Een warme winter met bijbehorend lager gasverbruik is genoeg om de broze groei om zeep te helpen.”

  Huishoudens gooien dus minder euro’s in een bodemloze put en dat levert in de modellen dus krimp op. Zo ben ik ook gestopt met eurobiljetten stoken in de open haard (warme winter tenslotte), ook daar is krimp te zien.

  Ook grappig is de manier waarop schuldcreatie wordt OPGETELD bij het BNP, minder schulden maken is dus ook krimp volgens de modellen. Wel knap van de banken en derivatentovenaars, zo lijkt het net alsof ze daadwerkelijk toegevoegde waarde hebben.

  • Apekool

   En nou ik toch lekker aan het fulmineren ben: de “groei” van Q4 2013 kwam grotendeels door vooruitgeschoven “investeringen” in auto’s waarop nog jaren te weinig belasting betaald zal worden. Ook al zo’n gouden greep – die auto’s doen bewezen niets goeds ten opzichte van normale zuinige moderne auto’s, maar halen precies een zinloze norm in een zeer kunstmatige prestatietest (in tegenstelling tot de daadwerkelijke prestaties).

   (in antwoord op Apekool)
 3. Robin

  “Redacteur weet niks van economie en kan ook al geen stukje uit de Volkskrant overtikken”.

 4. Karel Kritisch

  Ik krijg nog 1000 euro van Mark

 5. RhodBerth

  De ‘broze economische groei’ is helemaal niet om zeep gebracht door een warme winter. Alleen het statistische cijfer van de economische groei is nu lager. Verder groeit de economie gewoon door.
  Dat blijkt ook wel, want de afgelopen 2 maanden ben ik 6 keer benaderd voor een opdracht, terwijl ik in de afgelopen 2 jaar daarvoor slechts 2 keer ben benaderd.

  Verder heeft m’n broer werk gevonden, ken ik meerdere mensen die grote aankopen doen voor hun huis, een auto, etc.

  En dankzij de warme winter hebben we daar nog meer geld voor ook!

Reacties niet toegestaan