De Amerikaanse oliebedrijven waren helemaal niet blij met Ghaddafi

Wie zich nog afvraagt waarom het westen zo energiek in de weer is in Libië, en zo totaal afwezig bij het bloedbad in Syrië zou de analyse van de Washington Post kunnen lezen. De Amerikaanse oliebedrijven waren weer actief in Libië, sinds president Bush, tamelijk onverwacht, de sancties in 2003 ophief die er waren omdat de kolonel een Boeing vol Amerikanen had laten neerstorten.
De oliebedrijven togen vol verwachting naar Tripoli, maar het viel de afgelopen jaren allemaal erg tegen. De Kolonel wilde erg veel smeergeld, vooraf. En soms kwam het niet verder dan het smeergeld. De bazen moesten soms naar Libië komen om een half uur door de kolonel te worden uitgescholden en konden dan weer terug naar huis. En er waren steeds weer nieuwe eisen van politieke aard. In ruil voor de olie wilde Ghaddafi wel wat meer respect van de Amerikaanse regering, beschrijft de Post.
En dat zal allemaal anders zijn als we nog even door blijven bombarderen. Dat bewaakt Hans Hillen intussen dapper & standvastig en namens de mensenrechten en democratie het luchtruim

Bron(nen):   Washington Post