Europa hoopt nog tijd te hebben om ruzie te maken

Gisteravond zou het dan eindelijk goed komen. Merkel en Sarkozy leken het vorige week eens, dus de ministers van financiën zouden een akkoord sluiten dat- minstens voorlopig - Griekenland, de euro, Europa en de wereldeconomie zou redden. Maar nee, het bleef ruzie. Voorlopig staat niet vast dat de Grieken nieuw geld krijgen. En van het geld dat binnen een week moet komen (12 miljard), wordt waarschijnlijk slechts de helft betaald.
Terwijl die ruzie woedde confereerden de ministers van financiën van de zeven grootste landen en hun centrale bankiers per telefoon, onder leiding van de VS. De Europese onmacht kan immers het effect hebben dat de ondergang van Lehman Brothers had: een wereldcrisis. Begin volgende maand is Griekenland door zijn geld heen
Om drie uur nachts kwam een communiqué van de ministers waarin het meningsverschil werd toegedekt. Gezegd werd dat gezocht wordt naar een manier om de banken en investeerders mee te laten betalen aan de oplossing van de Griekse crisis. Maar dat nog niet is bedacht hoe dat moet.
Minister Jan Kees de Jager van Financiën meldde na afloop  tevreden te zijn dat nu is vastgelegd dat de private sector bijdraagt. Maar veel details hierover moeten de eurolanden nog uitwerken.  'We zijn er nog lang niet', aldus De Jager.
Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk hoeveel beleggers precies moeten bijdragen. Ook is het raamwerk voor onderhandelingen, en de controle van de opbrengst van de private participatie, niet klaar.
Het is overigens verre van zeker of de Griekse regering het eigen parlement kan overtuigen van de noodzaak nog verder te bezuinigingen. De stemming daarover is dinsdag. Het volk is in ieder geval tegen.

Bron(nen):   Wall Street Journal  Der Spiegel  Suddeutsche Zeitung