Bitcoin zakt 38 procent sinds piek: ‘Hype even voorbij’

Op 11 november stond bitcoin nog op 68.000 dollar, maar sindsdien ging het bergafwaarts met de cryptomunt. Momenteel schommelt de koers rond de 42.000 dollar, een daling van 38 procent.

"De hype lijkt op dit moment voorbij", zegt Ralph Wessels, econoom bij ABN Amro tegen RTL Z. Eerder was dat nog niet zo, maar de laatste tijd volgt bitcoin de koers van de aandelenmarkten. "Er is een hele hoge correlatie tussen aandelen en de koersontwikkeling van bitcoin", zegt Wessels.

Dat komt volgens experts doordat steeds meer traditionele beleggers ook in bitcoin zitten. "We moeten het zien als een gewone riskante belegging die omhoog gaat als het goed gaat in de wereld en naar beneden als dat niet zo is", aldus een valutahandelaar tegen FT.

Door de opkomst van de omikronvariant hebben de gewone beurzen, en dus ook bitcoin, het zwaar. Ook de aankondiging van de Amerikaanse Centrale Bank om de rente te gaan verhogen heeft een negatieve invloed gehad op de bitcoin-koers.

Toch verwachten velen dat het slechts om een tijdelijke dip gaat van de cryptomunt. Zo voorspelde zakenbank Goldman Sachs dat de koers kan stijgen tot 100.000 dollar per munt. De bank denkt dat bitcoin deels de functie van goud als waardevaste belegging zal overnemen.

Bron(nen):   RTL Nieuws