FT onthult: EU heeft plan B als de Grieken dwarsliggen

Over een paar dagen moet het Griekse parlement beslissen of het Griekenland voor tien jaar de woestijn in durft te sturen om gezond te worden. De regering heeft nog een meerderheid van vier stemmen of misschien drie. Na de algemene stemming, moeten de komende weken de afzonderlijke maatregelen door het parlement. En dat gaat zeker voor een deel fout. De vraag is hoe groot is dat deel.
De Europeanen werken daarom aan een rampenplan. "Dat zijn we aan het voorbereiden", zegt minister van Financiën Wolfgang Schäuble.
Deskundigen van de Europese Commissie, de Eurogroep en de Europese Centrale Bank werken aan plan B. Maar wat het is weet ook de FT niet.
Het plan zou ook rekening houden met een afwijzing door Finland. De kans dat het Finse parlement een nieuwe steunronde aan Griekenland goedkeurt (en in Finland gaat het parlement daarover) is heel klein. En eigenlijk maakt een tegenstem een reddingsplan al onmogelijk.

De vicepremier van Griekenland,Theodoros Pangalos,heeft gezegd dat in geval van een faillissement de banken zullen worden bewaakt door het leger, om plundering te voorkomen.
Volgens Pangalos is de suggestie dat Griekenland uit de eurozone moet stappen en terug moet keren naar de drachme een ‘immense stompzinnigheid’. Dat zei hij in een interview met de Spaanse krant El Mundo. "Mensen die dit zeggen zijn buitengewoon stom. Of ze nou analisten, universiteitsprofessoren of economen zijn, deze suggesties zijn een immense stupiditeit."
"Een terugkeer naar de drachme zou betekenen dat de volgende dag de banken bestormd worden door doodsbange mensen die hun geld willen ophalen. Het leger moet dan met tanks de banken beschermen omdat er te weinig politie is. Er zullen overal rellen zijn, winkels zullen leeg zijn en sommige mensen zullen zichzelf uit het raam gooien. En het zou een ramp zijn voor de gehele Europese economie", waarschuwde Pangalos.

Bron(nen):   Financial Times Deutschland  Bersduivel (Belgie)