Europa krijgt genoeg van de stoere praatjes van Jan Kees de Jager

Jan Kees de Jager slaat dappere taal uit: dat de Grieken zullen bloeden en dat de banken mee moeten betalen. Maar de rest van Europa begint een beetje genoeg te krijgen van die stoere praatjes. Zowel Claude Trichet als de Europese Commissie gaven gisteren verklaringen uit om beweringen van Jan Kees de Jager te ontzenuwen. En dat is niet voor het eerst. 'Ik kom uit een land dat bekend staat als ongepolijst, dus ik doe een beetje grof,' zei De Jager onlangs. Dat wordt ook zo ervaren. Zowel in vorm als - belangrijker - in inhoud. Het gaat met name om de aanhoudende bewering van De Jager dat hij de banken desnoods zal dwingen mee te doen aan steun aan Griekenland.
Volgens bijna alle andere betrokkenen, vooral die bij de ECB, is dat vragen om zeer grote moeilijkheden. Trichet herhaalde gisteren - na nieuwe uitlatingen van De Jager - dat het verplicht stellen van een bijdrage van de banken de Europese en wereldeconomie in gevaar brengt. Jan Kees riskeert een nieuw Lehman.
Maandag komen de ministers van financiën bijeen. Dan moet blijken of De Jager voet bij stuk houdt en of hij steun krijgt. Dat laatste lijkt niet erg waarschijnlijk. Zelfs Duitsland lijkt op dit punt in te binden
Maar mogelijk heeft De Jager geen keus dan standhouden, omdat hij de Nederlandse politiek, en dan met name de PVV, de illusie heeft gegeven dat hij de banken zal laten bloeden.

Bron(nen):   Financial Times (betaald)  Wall Street Journal  Guardian