Oorlog om de reep in het tankstation

Denk even na als je vandaag een reep koopt in een benzinestation. En kijk ook waar jouw reep ligt. Daar gaat een wereld van geld en belangen achter schuil
' s Werelds grootste chocoladeproducenten Nestlé en Mars voeren strijd over de schapruimte in Nederlandse tankstations. Vandaag staan ze tegenover elkaar in de rechtszaal, meldt het Financieele Dagblad.
De Zwitserse maker van Toblerone-repen (en van KitKat, Lion en Nuts) sleept de fabrikant van Mars, M&M’s, Milky Way, Snickers en Twix voor de rechter. De repen van Mars liggen voor het grijpen en de naar Toblerone moet je zoeken en dat is niet eerlijk.
Mars zou via afspraken met tankstations de beste schapruimte voor zijn producten reserveren in de tankshops. Daar betaalt Mars voor. Wanneer er bijvoorbeeld een verkoopmeubel met alleen Mars-producten op de toonbank wordt neergezet én een exclusief Mars-meubel boven het chocoladeschap wordt geplaatst, kunnen de tankstations 5% extra verdienen boven op hun totale omzet op Mars-producten.
Nestlé vindt  dat Mars met deze extra vergoedingen misbruik maakt van een economische machtspositie. Mars heeft namelijk een marktaandeel van 67% op de markt van chocoladerepen in tankstations. Via de bonussen zou Mars dit ‘gewicht’ in de strijd gooien om een nog betere positie te verkrijgen.
Het gaat niet over niets: jaarlijks wordt voor 20 miljoen chocolade verkocht bij tankstations
Als de rechter dat wil ligt over een tijdje dus KitKat bij de kassa.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)