‘Spionnen uit China en Rusland stelen bedrijfsgeheimen via LinkedIn’

De geheime diensten van China en Rusland stelen via nepaccounts op LinkedIn bedrijfsgeheimen van Nederlandse tech-bedrijven, schrijft het FD.

De spionnen doen zich voor als consultants, recruiters of collega-wetenschappers en slagen er zo in om ingewikkelde technologie buit te maken, zegt Erik Akerboom, directeur van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tegen de krant.

"Sociale netwerken als LinkedIn of Instagram worden continu gekopieerd en opgeslagen in databases. Die analyseren ze om doelwitten in het vizier te krijgen. Het gaat ze om mensen die toegang hebben tot bijzondere technologische kennis. De data worden gecombineerd met informatie uit regelrechte hacks in hun organisatie, waarbij specifieke persoonsgegevens worden gezocht."

De AIVD is geschrokken van hoe vaak het de spionnen lukt om de gevoelige bedrijfsinformatie te stelen. Ze leggen eenvoudig persoonlijk contact. "Je krijgt het verzoek om iets te vertalen. Daarna kan er persoonlijk contact volgen op een congres." De dienst komt met een campagne om mensen bewust te maken van deze spionage.