Particulier kan beter niet zelf beleggen

Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht concluderen dat particuliere beleggers beter niet zelf de beurs op kunnen gaan om te handelen. Volgens Arvid Hoffmann en Thomas Post kunnen ze beter investeren in een indexfonds. Het tweetal geeft aan dat particuliere beleggers die zelf de beurs op gaan een slechter rendement behalen, omdat ze te veel transactiekosten betalen en hun risico’s onvoldoende verspreiden. Verder zijn particuliere beleggers ook geneigd om externe factoren (zoals de financiële crisis, of simpelweg pech) de schuld te geven van een slecht rendement en is een goed rendement juist een prestatie van hun eigen capaciteiten. Hierdoor zijn ze bij een slecht resultaat minder snel geneigd om te reflecteren op hun eigen beursgedrag. De kosten van een indexfonds liggen lager, omdat er geen transactiekosten betaald worden voor elke handelsopdracht. Een indexfonds wordt bijna altijd automatisch bestuurd door een softwareprogramma, die een bepaalde beursindex of sector volgt. Hoffmann adviseert: “Tenzij beleggers bereid zijn om beleggen als een hobby te zien die geld mag kosten, is het beter om een indexfonds te kopen en het actieve handelen over te laten aan anderen.” Om tot deze conclusies te komen werden het handelsgedrag en de beleggingsresultaten van Nederlandse particuliere beleggers onderzocht. Met de hulp van een enquête werd de neiging tot zelfbevooroordeling in kaart gebracht en verder werden de bijbehorende transactiegegevens en de beleggingsresultaten bekeken.

Bron(nen):   Maastricht University      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Helemaal mee eens, een gorilla’s kunnen dat beter: http://www.geldenrecht.nl/artikel/2012-09-04/gorillas-beleggen-beter-dan-experts

  • marianne martens

   goed advies, ws is het beter om aan een gorilla hulp te vragen , bij geld beleggen maar ook bij een ernstige depressie of het kopen van huis.

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. vanhetgoor

  Veel mensen ontgaat de essentie van het moderne beleggen. Er is ‘iemand’ die meer geld wil hebben, door middel van afspraken zorgt men er voor dat er meer geld zijn kant op komt. Het heeft niets met investeren en zaken doen te maken, dat is het misverstand. Opties, short gaan, de hele beurs en alles wat er mee te maken heeft, het is GEEN investeren. Alle risico’s zijn afgedekt. Een particulier kan nooit aan de gegevens komen die nodig zijn om mee te spelen met ‘beleggen!’ De particulier mag aanrommelen in de zijlijn. Het grote geld wordt verdient met high-frequency trading, daar komt een particulier niet tussen omdat de afstand tussen hem en de rekencentra van de beurs in New York te groot zijn, in één microseconde heeft een grootbelegger al geprofiteerd van de stijging en al weer verkocht, als dan drie seconden later de particulier komt aankakken dan is hij te laat en dan mag hij de winst van de grootbelegger betalen. De sulletjes die mee willen spelen betalen de winst van de groten, dáárom kan de particulier beter beleggen in croudfunding, daar speel snelheid niet mee.

 3. Oh_Oh_SarCastro

  Volgens deze manier van redeneren kan men ook beter niet beginnen met zelfstandig ondernemen.

Reacties niet toegestaan