Brussel: Litouwen is klaar voor de euro

Litouwen is er klaar voor om de euro in te voeren. Dat stelde de Europese Commissie woensdag. Volgens Brussel staat niets meer in de weg dat de Baltische staat op 1 januari de eigen litas inruilt voor de Europese munt. Het is dan het 19e euroland.

Europees Commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) roemde het ,,prudente begrotingsbeleid en de economische hervormingen'' in Litouwen. Volgens de 'begrotingstsaar' heeft dit geleid tot een ,,zeer opvallende'' toename van de welvaart voor de Litouwers.

Litouwen voldoet volgens Brussel aan een hele reeks criteria zoals begrotingsdoelstellingen. Er is ook gekeken naar prijsstabiliteit en rentetarieven.

Staatsschuld

Zo bedroeg het begrotingstekort van Litouwen 2,1 procent in 2013 en ook dit jaar zal het onder de Europese norm van 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitkomen. De staatsschuld kwam eind 2013 uit op 39,4 procent van het bbp, ook ruimschoots onder de Europese grens van 60 procent.

Litouwen is de laatste Baltische staat die de euro invoert. Letland wisselde de eigen munt afgelopen nieuwjaarsdag in voor de euro. Estland deed dat in 2011.

Het definitieve besluit nemen de EU-lidstaten. Op de EU-top van regeringsleiders en staatshoofden eind juni wordt erover gesproken, in juli moet dan definitief het akkoord worden gegeven.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Meester Proper

  Grappig, dat zeiden ze toen ook over Griekenland, Italië, Spanje en Frankrijk.

 2. Ruben

  vodka versus knoflook hmmm…..

 3. Robin

  Dat moet goed gaan. Die cijfers kloppen en de Russen vinden het heus niet erg dat Litouwen nog dichter tegen Brussel aankruipt. Iemand Van Baalen al gespot in Vilnius?

 4. Raymond de greef

  Dus we krijgen eindelijk een land erbij die meer EU afdracht gaat doen dan ontvangen!!!!!
  Neem je moer in de maling, weer een ruif vreter erbij en wie mag dat betalen!
  Zoete lieve Nederlandertjes!

Reacties niet toegestaan