Zwitserse bankgeheim bestaat nog steeds: "Het is immoreel"

Economie
maandag, 21 februari 2022 om 18:25
anp 444466180
Gisteren werd bekend dat de Zwitserse bank Credit Suisse zo'n 95 miljard euro beheert, waaronder geld van veroordeelde criminelen en corrupte politici. Maar het bankgeheim was toch afgeschaft?
Dat blijkt niet helemaal waar. In 2015 sloot Zwitserland een verdrag met de Europese Unie, waarin werd afgesproken dat Zwitserse banken het laten weten aan de betreffende belastingdienst als een EU-burger een rekening in het land opent. Zo'n akkoord is ook met veel andere westerse landen gesloten.
Maar juist niet met veel arme landen. De anonieme bron achter het lek zegt in een verklaring: "Het Zwitsers bankgeheim is immoreel. Onder het voorwendsel van financiële privacy verbergt het belastingontduikers. Het faciliteert corruptie en houdt belastinginkomsten weg bij armere landen die dat juist hard nodig hebben."
De verantwoordelijkheid ligt bij de Zwitserse overheid, niet bij de banken, vindt de bron. "Banken zijn gewoon goede kapitalisten door de winst te maximaliseren binnen het wettelijk kader waarin ze opereren. De Zwitserse wetgevers zijn verantwoordelijk voor het faciliteren van financiële misdaden."
Martin Hilti, directeur van Transparancy International Switzerland, stelt dat het bankgeheim moet worden herzien. "En er is nog een probleem: als iemand bankgegevens met een Zwitserse journalist deelt, en de journalist schrijft erover, dan riskeert de journalist straf." Arthur Rutishauser, hoofdredacteur van de Zwitserse krant Tamedia, beaamt dit. "De Zwitserse bankwet is een enorme beperking van onze persvrijheid."
Bron(nen): NOS