FD: huizenmarkt trekt nu echt aan

De verlaging van de overdrachtsbelasting op 1 juli begint haar vruchten af te werpen. Hypotheekadviseur De Hypotheker registreert 25% meer bezoekers.
Makelaars door heel het land, van Alkmaar tot Venlo en Leeuwarden, melden meer bezichtigingen, van 10% à 30%, met een uitschieter naar 100%.
De eerste echte drastische maatregel van het kabinet om de sterk ingezakte huizenmarkt weer aan de praat te krijgen, leidt tot duidelijk meer huizenbezichtigingen en tot meer bezoeken bij hypotheekadviseurs.
Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad onder makelaars en hypotheekadviseurs.
Het aantal verkopen is volgens de makelaars nog maar een fractie opgestuwd. Voor echt hogere verkoopcijfers is het volgens hen nog te vroeg.
Veel makelaars verwachten hogere verkopen in september en oktober. Zo heeft directeur Eric Bond van Hendriks Makelaardij (vooral in Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht) en van Hoekstra & Van Eck (Noord-Holland) alle verloven ingetrokken. ‘Nu even geen vrije dagen. Vakantie kan nu niet’, heeft Bond zijn personeel laten weten.
Ook de iets lagere rente geeft de markt een positieve impuls. Voor een tienjarige hypotheek betaalt de consument nu 4,65% tegen 5,15% in juni.