‘Binnen een jaar kunnen we grotendeels van het Russisch gas af zijn’

Van al het gas dat we in Nederland verbruiken komt 15 tot 20 procent uit Rusland. Met een paar simpele aanpassingen zouden we binnen een jaar een groot deel daarvan niet meer nodig hebben, stelt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Het beter afstellen van verwarmingssystemen, het gebruik van energiezuinige ledlampen en meer isolatie, zouden al een hoop schelen. In totaal zouden we met dergelijke maatregelen 4,7 miljard kubieke meter gas kunnen besparen dit jaar, klinkt het. In totaal verbruiken we jaarlijks 6 tot 8 miljard kuub aan Russisch gas.

Een flinke besparing zou bijvoorbeeld zijn om de watertemperatuur van verwarmingssystemen te verlagen van 60 naar 50 graden, aldus directeur Olof van der Gaag van de NVDE. "We zijn er zelf ook wel verbaasd over hoeveel laaghangend fruit er eigenlijk nog is," zegt hij tegen RTL Nieuws.

Energie-expert Jilles van den Beukel van het Haags Centrum voor Strategische Studies acht dat wat te optimistisch. Er moet ook meer aanbod komen. "Denk aan een hogere inzet van kolencentrales, gas uit Groningen blijven produceren, veel vloeibaar gas naar Europa en daar dan veel meer voor betalen en bestaande kerncentrales niet sluiten."