NRC: Privébank van de Brenninkmeijers betaalt geen belasting

De privébank voor de familie Brenninkmeijer betaalt geen vennootschapsbelasting meer. De Anthos Bank is gevrijwaard van belastingverplichtingen sinds haar eigenaar vorig jaar de fiscaal vriendelijke Anbi-status kreeg, meldt NRC Handelsblad.
De bank verleent volgens de krant bancaire diensten aan “bepaalde leden van de familie Brenninkmeijer”. De eigenaar van de bank is de stichting Unitas, een door de rooms-katholieke familie gestichte liefdadigheidsinstelling. En volgens de richtlijnen van de Belastingdienst krijgen instellingen de Anbi-status (Algemeen Nut Beogende Instellingen) als hun “doel en feitelijke werkzaamheden voor meer dan 90% een algemeen belang dienen”.

De bank heeft ‘aantoonbaar oog voor het goede doel’, schrijft NRC. Zo fietsen 12 Anthos-medewerkers binnenkort naar het Zwitserse Zug – waar het fiscale hoofdkantoor van C&A zetelt. Doel van de rit is om geld op te halen voor de stichting Gaandeweg die kinderen met kanker bijstaat. En er zit ‘al bijna 12.000 euro’ in de sponsorpot.
‘De regeling voor ’s lands rijkste familie raakt de schatkist overigens nauwelijks’, aldus  de krant. ‘Vóór 2010 droeg de Anthos Bank in totaal nog geen 1,3 miljoen euro aan belasting af.’

De familie Brenninkmijer, eigenaar van C&A, heeft beleggingen ter waarde van miljarden euro’s in vastgoed en bedrijven. Volgens zakenblad Quote heeft de familie een geschat vermogen van 21 miljard euro. In 2010 deed het hardnekkige gerucht de ronde dat de Brenninkmeijers mede-eigenaar waren van NRC Media. Maar de familie ontkende dat bij hoog en bij laag.

Bron(nen):   NRC Handelsblad