Trichet neemt de leiding: wil vandaag een Italië-besluit

Nu de politici blijven aarzelen en ruzin probeert Claude Trichet door te drukken dat de rol van de ECB per vandaag groter wordt. Hij wil dat zondag een definitieve beslissing wordt genomen over de aankoop van Italiaanse staatsleningen. En het is hem ernst: hij heeft gezorgd dat reuters, en zodoende de wereld, zijn eis kennen.

Trichet wil dat het beleidsbepalende bestuur van de ECB tijdens een ontmoeting op zondagavond een besluit neemt over de kwestie, aldus de bron. Daarna zullen de ECB en andere centrale banken naar verwachting maandag bij opening van de beurshandel met de aankoop van Italiaanse staatsobligaties beginnen.
De Italiaanse premier Berlusconi kondigde vrijdagavond nog aan versneld een pakket bezuinigingen door te voeren om het begrotingstekort sneller terug te dringen. De financile markten vrezen dat Itali het volgende slachtoffer kan worden van de Europese schuldencrisis.
Als de ECB deze actie gaat doorzetten worden de door de ECB gekochte Italiaanse leningen van ons allemaal. Een reuze stap naar verdere integratie.
Een paar dagen geleden zou die stap politiek veel te groot zijn geweest. Maar Italie en Spanje sleuren Europa de afgrond in. Morgen gaan de beurzen open. Nu moet er iets gebeuren

Bron(nen):   Reuters  Business insider