Volgens IMF stijgen huizenprijzen veel te hard

Het IMF waarschuwt landen waar de huizenprijzen nu veel te snel stijgen: ontwikkel beleid daartegen of een nieuwe crisis ligt in het verschiet. Daarover schrijft Trouw. Aan twee derde van de bankencrises ging volgens het IMF een oververhitte woningmarkt vooraf. De woningprijzen zijn gemiddeld dan wel niet zo hard gestegen (3 procent), maar in individuele landen gingen de huizenprijzen mede door de lage rente sneller omhoog dan historisch gezien verantwoord is. Om aan te tonen dat een aantal landen de woningmarkt weer aan het opblazen is, heeft het IMF de woningprijzen afgezet tegen inkomens en huurprijzen. In Canada zijn de huizenprijzen 33 procent te hoog in vergelijking met de inkomens, in Groot-Brittannië is dat 27 procent en in Nederland nog altijd 20 procent. Maar ook in België, Australië, Noorwegen en Zweden zijn de huizenprijzen te snel gestegen. In Nederland is de prijs van een koophuis sinds 2008 met 20 procent gezakt. Het IMF suggereert nu dat dat nog niet genoeg is en adviseert om de hoogte van hypotheekleningen ten opzichte van de waarde van een huis naar beneden te brengen. De zogenoemde loan-to-value-ratio is met 104 procent internationaal gezien nog steeds erg hoog. Ook het omlaag brengen van de hypotheekrenteaftrek zou het IMF erg kunnen waarderen. Het kabinet heeft al maatregelen getroffen, maar of die zwaar genoeg zijn, is de vraag.  

Bron(nen):   Trouw      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edward_II

  Woningprijzen staan nog steeds 20% lager dan in 2008, maar de AEX staat alweer boven het niveau van 2008. Me dunkt dat landen beter het gokken met aandelen aan banden kunnen leggen dan het investeren in woonruimte.

  • IwanovKapotjeplov

   Dat kun je niet met elkaar vergelijken. Als de AEX weer een duikvlucht maakt (waarschijnljk) zijn er een hoop mensen armer, maar daar merkt de doorsnee burger niet zoveel van. Bij de huizenmarkt is dat heel anders!

   (in antwoord op Edward_II)
   • Edward_II

    Jij hebt waarschijnlijk nooit van aandelenhypotheken gehoord.

    (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
    • IwanovKapotjeplov

     Dat is dan ook gelijk de stomste hypotheek die er bestaat. Gelukkig zijn dit soort producten nu effectief van de markt door de hervorming van de HRA regeling. Wie een beleggingshypotheek heeft, is daar zelf bij geweest. Genoeg organisaties als de VEH, de Consumentenbond, noem maar op, hebben gewaarschuwd voor deze hypotheekvorm. “Gokken met je hypotheek”, werd het geheel terecht genoemd.

     (in antwoord op Edward_II)

Reacties niet toegestaan