Neemt Apple straks Nokia over?

Economie
vrijdag, 19 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De aandelen van Nokia zijn sinds de overname van Motorola door Google met ruim 10 procent gestegen. Oorzaak hiervoor zijn geruchten in de markt over een mogelijke overname van Nokia door Apple of Microsoft. Net als bij de overname van Motorola door Google zou het bij een overname voornamelijk gaan om de gigantische hoeveelheid patenten die Nokia in haar bezit heeft.
Sinds 2007, toen Apple's iPhone de mobiele telefoonmarkt veranderde gaat het bergafwaarts met de Finse fabrikant. Microsoft werkt op dit moment al samen met Nokia op gebied van software voor de toestellen. Apple heeft belangstelling voor de patenten sinds het in juni een langlopend dispuut met Nokia op dit vlak verloren heeft.
Nokia was gezamenlijk met Siemens, Ericsson (samengegaan met Sony) en Motorola begin jaren 80 een van de pioniers op het gebied van mobiele telefonie. Nu is Nokia als enige grote fabrikant zelfstandig overgebleven maar ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. Nokia bracht jarenlang de bestverkochte mobiele telefoons op de markt is er tot op heden niet in geslaagd een succesvolle smartphone op de markt te brengen die de concurrentie aan kan met de toestellen van Samsung, Apple en HTC.