Prijs bouwmaterialen explodeert: “Dit zagen we alleen in de oorlog”

Vrijwel alle bouwmaterialen zijn de afgelopen anderhalf jaar fors duurder geworden. Niet alleen staal en hout, maar ook glas, beton, bakstenen en zelfs dakpannen zijn extreem in prijs omhooggegaan.

"Dit soort stijgingen hebben we alleen gezien rond de Watersnoodramp, de oliecrisis in de jaren 70 en de Eerste en Tweede Wereldoorlog", zegt Ted Peek van bouwkostendatabureau BDB tegen de NOS. "En het zijn niet een paar producten die uit de band springen, het gebeurt over de hele linie. Prijsstijgingen van 10 tot 15 procent per maand zijn nu normaal."

Door corona was de vraag al explosief gestegen wat leidde tot hogere prijzen. Maar de oorlog in Oekraïne heeft de situatie nog flink verergerd. Enerzijds omdat veel staal, klei en aluminium uit Rusland en Oekraïne komt en anderzijds omdat er veel energie nodig is voor de productie van bijvoorbeeld tegels en stenen. En we weten hoe het met de gasprijzen is gesteld.

De hoge prijzen voor bouwmaterialen - de prijs van staal is in enkele jaren met meer dan 50 procent gestegen - kunnen grote gevolgen hebben. ABN Amro concludeert in een rapport dat daardoor bouwprojecten worden uitgesteld of geannuleerd. Econoom Casper Wolf: "Offertes worden ingetrokken en er kan voor hogere prijzen worden ingetekend. Er zullen opdrachtgevers zijn die de kosten te hoog vinden en daarom projecten uitstellen. Dat zou betekenen dat er uiteindelijk minder huizen worden gebouwd."