Uitdelen: de hele subtop van staatsbank ABNAmro krijgt er 20 procent bij

Staatsbank ABNAmro ontduikt de pogingen van de regering om de salarissen en bonussen van bankpersoneel te matigen door in een klap alle werknemers in de subtop 20% salarisverhoging te geven, meldt het FD. Hiermee wordt opgevangen dat de hoogte van hun bonus door kabinetsmaatregelen aan banden is gelegd. ABN Amro heeft het vaste salaris van zijn honderd hoogste managers onder de raad van bestuur met 20% verhoogd. Die maatregel compenseert hen voor het bonusplafond dat minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën banken volgend jaar wil opleggen. Volgens CEO Zalm is de verhoging, die begin dit jaar is ingegaan, nodig om te zorgen dat de staatsbank talent vasthoudt. ‘Je moet concurrerend belonen, anders hol je je bank uit. Het is onvermijdelijk,’ zegt hij tegen het FD. Rabobank zegt tegen het FD  zijn ‘executive kader’ — bestaande uit 240 bankiers — eveneens een compensatie te hebben gegeven voor het volledig schrappen van de bonus.

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Over het algemeen is het “talent” in de financiele wereld witte boorden crimitalent. Dat moet je natuurlijk belonen met andermans geld. Ik kom zelf wel eens in hogere regionen bij banken, via mijn netwerk. Ik blijf er niet lang, want ik word misselijk van de vergoedingen die ik hoor versus prestaties. Op het onbeschofte af. Zo verdient een lokale Rabobank bankdirecteur(tje) even veel als iemand die in mijn wereldje van de semiconductorindustrie op mondiaal niveau acteert en de lijnen uitzet in een business van meer dan 300 miljard op jaarbasis.

 2. RhodBerth

  Dit nieuwsitem is zinloos zonder erbij te vermelden hoeveel er op de bonus wordt gekort. Als de bonus bv. 50% van het salaris uitmaakte, en het vaste salaris gaat nu met 20% omhoog, dan is dat te begrijpen.

  Als de bonus echter 20% was, en het vaste salaris gaat nu met 20% omhoog, dan is het idd bizar.

  Zelf ben ik meer een voorstander van bonussen. Beloon mensen op basis van hun prestaties. Zorg alleen voor goede metingen en criteria, zodat niet iedereen automatisch een bonus krijgt, of dat je een bonus krijgt voor het uitmelken van je klanten. Maar als je goed werk levert mag dat wat mij betreft extra beloond worden.

  • Volledig

   Wat een onzin. Die bonus is gebaseerd op resultaten, je kunt het helemaal niet met elkaar vergelijken.

   Als ze de salarissen hadden verhoogd na een heel goed jaar, als compensatie voor de gemiste bonussen, dan had ik het nog kunnen begrijpen. Nu gebeurt het vooraf.

   (in antwoord op RhodBerth)
 3. Solonechope

  Dit lijkt toch zondermeer op een ordinaire salarisverhoging met het aloude loze argument dat dit nodig zou zijn om topmensen te behouden. Hemeltergend,

 4. Divert

  Wat jammer nou dat deze website in zijn kopieerdrift één belangrijk zinnetje heeft weggelaten, namelijk:

  “Ondanks de verhoging gaat de subtop er volgens ABN Amro per saldo wel met gemiddeld 5 tot 10 procent in inkomen op achteruit.”
  Maar dat zal wel toeval zijn….
  Overigens ben ik ook van mening dat de salarissen in deze sector veel te hoog zijn en de beloningsmodellen verkeerd.
  Maar ik ben ook van mening dat wanneer een deel van de arbeidsvoorwaarden wordt afgenomen daar wel compensatie voor moet zijn.
  Dus: als je graag verontwaardigt wilt zijn: ben dat dan over de hoogte van de beloningen in deze sector, maar niet over de gedeeltelijke compensatie van het afpakken van een salariscomponent.

 5. Tanja Nolten

  Wel of niet krijgen of inleveren: Heel Nederland haalt al jaren de broeksband aan. Dan zijn bonussen echt niet meer van deze tijd. Als ze weg willen, laat ze gaan. De CityBank zet haar deuren wel open voor gekweekte boeven. Teruggeven zou ik zeggen

 6. malky

  Ministers doen nogal eens alsof ze hoge salarissen zo erg vinden, binnenkort zit de excellentie zelf in de raad van bestuur van een of andere failliete semi-overheidsinstantie en dan zingt het vogeltje weer een heel ander liedje.

 7. DennisK

  Gewoon massaal overlopen naar een min of meer fatsoenlijke bank. Misschien een internet-actie opzetten?
  Eergisteren mijn ING-rekening (voormalige postbankrekening, meer dan 20 jaar oud) opgezegd, alles over laten zetten naar de Triodos. En ook duidelijk gezegd waarom (belastinggeld naar banken, bonussen, mismanagement). De dame achter de balie was flabbergasted, sputterde nog iets van “ik ben juist heel blij dat de Nederlandse overheid de economie heeft gered door ING geld te geven”. Ik hoop dat ze nog aan me heeft gedacht toen gisteren bovenstaand bericht in het nieuws kwam.

 8. Peter

  Tsja, het gaat weer goed, hè ?
  We rommelen wat met cijfers zodat het iets rooskleuriger wordt.
  De zaak goed verbloemen heet dat.
  Blijkbaar is het roven finaal door geslagen op kosten van de belasting betaler.
  Woekerpolissen bleken een goudmijntje.

Reacties niet toegestaan