Hypotheekrente is al verdubbeld. En dat is pas het begin

De torenhoge inflatie jaagt de hypotheekrente omhoog. Het tarief voor een tienjaarsrente is zelfs verdubbeld. De gemiddelde tienjaarsrente met NHG is verdubbeld van 1,00% in oktober 2021 naar 2,00% eind maart.

De gemiddelde rente voor een vaste periode van twintig jaar met NHG is gestegen van 1,33% in oktober 2021 naar 2,36% nu. Nog steeds is dat laag. Maar dit is nog maar het begin.

Dat de rente stijgt, heeft te maken met het beleid van de Centrale Banken. Die deden er jarenlang alles aan om de rente laag te houden. Dat was bedoeld om de economie aan te jagen. Maar dat is nu niet meer nodig: de economie draait op volle toeren. En dat veranderen de Centrale Banken van koers.

Dat zorgt er voor dat de lange rente nu weer aan het stijgen is. In de VS staat die al boven de 2 procent. In Europa is die voor de meeste landen nog lager, maar onder invloed van een hogere Amerikaanse rente trekt hier de rente ook aan.

Daar komt de oorlog bij. Met rentes weet je het nooit helemaal zeker, maar alles wijst erop dat de rente blijft stijgen, dus ook de hypotheekrente.

Bron(nen):   AD