Falende Belastingdienst krijgt wederom miljoenenboete: geld linea recta terug in schatkist

Het ministerie van Financiën krijgt een recordboete van 3,7 miljoen euro vanwege een illegale zwarte lijst van de Belastingdienst met mogelijke fraudeurs. Het geld wordt linea recta teruggestort in de schatkist.

Eerder kreeg de Belastingdienst al een boete van 2,75 miljoen euro van de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege de toeslagenaffaire. Ook dit geld ging terug de schatkist in, terwijl de afhandeling van de schadevergoeding van slachtoffers traag verloopt. Om nog maar te zwijgen van het persoonlijk leed dat het schandalige beleid van de Belastingdienst heeft veroorzaakt bij duizenden onschuldige burgers.

Op de illegale zwarte lijst stonden 270.000 mensen en een aantal ondernemingen. De lijst is in strijd met de privacywetgeving. Data werden te lang bewaard en de beveiliging was niet afdoende. Te veel medewerkers hadden toegang tot het slecht beveiligde systeem.

Etnische achtergrond, leeftijd en hoogte van het inkomen maakten deel uit van het 'daderprofiel'. De fiscus schat dat 5000 tot 15.000 mensen financieel nadelige effecten hebben gehad van hun plek op de zwarte lijst. Onder andere aanvragen voor schuldsanering of studiefinanciering werden geweigerd.