Boeren moeten maar van elkaar lenen als ze geld nodig hebben

Door de crisis zijn banken minder scheutig geworden met bedrijfsleningen. Boeren moeten daarom op zoek naar alternatieve manieren om hun bedrijf te financieren, zegt het onderzoeksinstituut LEI van de universiteit van Wageningen. Nieuwe financieringsmethoden zijn crowdfunding en de zogenaamde kredietunies. Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers, die aan elkaar geld leent. Maar LTO Nederland vindt dat ook banken over de brug moeten komen. 'We nemen als agrosector internationaal een toppositie in en de toekomstige financiering van bedrijven mag geen drempel worden om de positie vast te houden', zegt voorzitter Albert Jan Maat in Trouw. Agrarische bedrijven worden groter en groter. Om dat te kunnen betalen, lenen boeren steeds meer geld. Hun leningen zijn in de afgelopen tien jaar verdubbeld van 315.000 naar 700.000 euro per bedrijf. Het geld wordt onder andere besteed aan innovatie en verduurzaming. In de land- en tuinbouwsector werken ongeveer 160.000 mensen. De sector is goed voor 9 procent van het BNP.

Bron(nen):   Trouw      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. marianne martens

    naast leningen van banken zijn er er ook regelingen:
    inkomenssteun boeren via bedrijfstoeslag;
    garantstelling voor investering landbouw;
    tegemoetkoming brede weers-waarschuwing.
    vroeger werden deze toeslagen subsidies genoemd.
    Vergroting boerderij bedrijven kan leiden tot dierenmishandeling lijkt me ook een reden van wel/niet lening of toeslagen.
    160.000 werkenden in deze sector is veel en laten we de boeren koesteren als ze het maatschappelijk belang kunnen ondersteunen.

    In vergelijk heeft Schiphol wel of niet veel minder mensen ( verkeersleiders ) in dienst. Krijgt subsidie, leningen en de grote bek van de PR afdeling doet de rest, terwijl het BNP van Schiphol minimaal is. Laatste jaren steeds minder in dienst doen ze toch net als KING KONG al borst-kloppend of het helemaal senang is. ?

  2. André Somers

    Die boeren die van elkaar lenen… was dat niet de Rabobank?

    • Dead Silence

      De Boerenleenbank inderdaad, maar de Rabo is hun roots allang vergeten en geworden tot eenzelfde smeerpoets als de rest. Boerenleenbank v2.0 maar eens opstarten.

      (in antwoord op André Somers)
    • harrr

      Was toch iets van fusie tussen RAiffeissenbank en BOerenleenbank?
      Maar inderdaad, Rabo is dat zelf al lang vergeten

      (in antwoord op André Somers)
  3. Hans H

    Mooi hè, die banken. Ooit ontleenden ze hun bestaansrecht aan het beheren van (spaar-)geld van hun cliëntele en het faciliteren van kredieten aan MKB.
    De situatie nu is dat ze iedereen en alles hebben voorgelogen, het geld is vergokt, waardoor onze staatsschuld met zo’n 100 miljard is opgelopen en waarvoor U en ik moeten schokken. En met de kredietverschaffing aan datzelfde MKB -btw dé banenmotor van elke/onze economie wil het dus ook niet meer vlotten.
    Maar wel als de verwende peuters die het zijn, krijsen wanneer er kritiek is op de salariëring, terwijl inmiddels onomstoten is bewezen dat de een nog incompetenter is dan de ander.
    Allemaal met een steen om hun nek naar zwemles. Ruimt lekker op.

Reacties niet toegestaan