Duitsland is klaar voor Grieks faillissement. Zaterdag a.s.?

Bevestiging uit Der Spiegel op het Duitse ministerie van Financiën is een leger ambtenaren en deskundigen bezig het faillissement van Griekenland voor te bereiden. En dan niet de gevolgen voor de Grieken, maar voor de Duitsers. Maandenlang verkondigde Merkel dat een faillissement ondenkbaar was, omdat dan de Europese wereld verging, maar dat standpunt is niet meer houdbaar: ook in Berlijn geeft men, volgens Spiegel en Die Welt, nu openlijk toe dat het een kwestie van timing is wanneer de Grieken er aan gaan. Op basis van eigen bronnen bevestigt Bloomberg dat.
Twee zaken worden met name voorbereid: een reddingsplan voor banken die in moeilijkheden komen, omdat hun Griekse leningen ineens de helft waard zijn. En een plan om te voorkomen dat als dominostenen alle zwakke landen Griekenland achterna gaan.
De inspectie van de troijka heeft vastgesteld dat Griekenland zijn afgesproken en dwingende doelen op geen stukken na haalt. Dat gaat ook niet meer gebeuren. De taal van de Duitsers is aangepast aan de te nemen bocht: Griekenland wordt uit de slee gegooid voor de hongerige wolven.
Het faillissement zal plaatsvinden in een weekeind, schrijft Der Spiegel. Dit weekeinde is bijna voorbij.
Volgende week nieuwe kansen.

PS: De Griekse premier hield zaterdagavond een toespraak waarin hij zei dat zijn land tot iedere prijs gaat zorgen dat het binnen de eurozone blijft.

Bron(nen):   Der Spiegel  Die Welt  Bloomberg