Op deze vijf manieren kun je als huurder besparen op je energierekening

Het is voor huurders niet aantrekkelijk om veel te investeren in duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp of (drie)dubbele beglazing. Toch zijn er eenvoudige aanpassingen in huis, waarmee je binnen een jaar de investering terugverdient. Hier zijn vijf mogelijkheden:

  1. Kozijnfolie kost 2,50 euro per vierkante meter en bespaart 13 euro per vierkante meter per jaar aan stookkosten. De plastic folie breng je aan op het glas en heeft een isolerende werking. Verduisterende gordijnen hebben hetzelfde effect. Zorg wel dat de gordijnen niet voor de radiator hangen.
  2. Een leerthermostaat registreert je verbruiksgedrag en na een week zal hij een efficiënt schema voor je uitrollen. Dit is niet geschikt voor mensen met een onregelmatig ritme.
  3. Radiatorfolie tussen de muur en de radiator voorkomt dat warmte naar buiten ontsnapt. De folie kost 4 euro per vierkante meter en bespaart 25 euro per jaar. Ook een radiatorventilator kan een aantrekkelijke optie zijn.
  4. In overleg met de verhuurder is het soms mogelijk om de kosten van een duurzame investering te delen. De verhuurder is er ook bij gebaat dat het huis energiezuiniger wordt.
  5. Voor huurders in de sociale sector is er een nieuwe subsidieregeling, die 20 procent van hun duurzame investeringen vergoedt, tot 6.000 euro. Deze regeling geldt niet voor de vrije huursector.

Bron(nen):   De Volkskrant