Ook zonder jubelton kunnen rijke ouders op allerlei manieren belastingvrij hun geld kwijt aan de kinderen

Economie
dinsdag, 03 mei 2022 om 9:57
anp 442490943
De jubelton heeft de woningmarkt alleen maar verder verziekt en de ongelijkheid vergroot. Dat er een einde aan moest komen, was onontkoombaar. Maar dat wil niet zeggen dat ouders hun kinderen nu niets meer belastingvrij kunnen schenken.
Mogen ouders dit jaar voor het laatst ruim een ton (106.671 euro) belastingvrij aan hun kinderen schenken, vanaf 2023 is dat nog maar 27.231 euro, schrijft NRC. Dat lijkt een groot verschil, maar de jubeltongift bedroeg gemiddeld 66.000 euro de afgelopen jaren. Tel daarbij op dat er jaarlijks een vrijstelling blijft bestaan van 5.677 euro voor een gift van ouder aan kind. Doe je dit zeven jaar achter elkaar én geef je eenmalig die ruim 27.000 euro, dan zit je alsnog op 66.000 euro.
LeningMaar wat eigenlijk veel gunstiger is: je kunt nog altijd je kind het geld lenen. Dan profiteert het ook nog van hypotheekrenteaftrek. De rente mag 4 tot 4,5 procent bedragen, legt financieel planner Richard Bloedjes uit in de krant. Veel hoger dan bij een bank, waardoor de renteaftrek ook een stuk hoger is.
"De kinderen betalen de rente aan hun ouders. Die schenken een deel daarvan terug. Zo krijgen de ouders ook wat rendement op hun spaargeld,” aldus Bloedjes. Als het bedrag aan renteaftrek dan gelijk is aan het bedrag dat de kinderen aan de ouders betalen, kost de lening de kinderen per saldo niets. Enig nadeel: banken kunnen de maximale hypotheek verlagen als je nog andere schulden hebt dus je kunt niet bij alle banken terecht.
Bron(nen): NRC