We betalen ons blauw om Schiphol en KLM in de lucht te houden

De zogenaamd goedkope tickets lijken veel goedkoper dan ze feitelijk zijn. KLM en Schiphol worden namelijk jaarlijks met miljarden gesteund, schrijft Lammert van Raan (PvdD) in het FD.

Alleen al de subsidie op brandstof is enorm. Een volgetankte Boeing 747 (ruim 200.000 liter) vliegt belastingvrij, een voordeel van € 135.000. Voor alle Nederlandse vliegvelden samen bedraagt de brandstofsubsidie bijna €3 miljard per jaar.

Voor de luchtvaart gelden ook veel minder strikte milieuregels dan voor andere bedrijfstakken, schrijft Van Raan. Dat levert een enorme geldbesparing op: stel je voor wat het zou kosten als je de uitstoot van ruim 6 ton benzeen en bijna 2 ton naftaleen per jaar zou moeten vermijden. 

Als de echte kosten allemaal in de prijs van een ticket zouden zitten werd vliegen een stuk minder goedkoop. Stichting Natuur en Milieu deed hiervan een schatting en kwam tot de conclusie dat de prijs van vliegtickets met 63% zou moeten stijgen om de maatschappelijke kosten enigszins eerlijk in te prijzen.

En boven op dat alles komen nog de miljarden subsidies die KLM ontvangt.

Vliegen is veel duurder dan je denkt

Bron(nen):   FD