Weg overwaarde, half Nederland onder water: De Pers voorspelt wat er met de huizenmarkt gaat gebeuren

Economie
maandag, 03 oktober 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Dit is de voorspelling van de economie redactie van De Pers over de Nederlandse huizenmarkt na het begin van de echte crisis: "Denk maar niet dat de daling van de huizenprijzen in hetzelfde langzame tempo blijft verlopen. Als de beer los is, gaan we een echte crash meemaken zoals die in de VS al lang heeft plaatsgevonden. In scenario’s die het ministerie van Financiën onlangs heeft vrijgegeven, dalen de huizenprijzen bij een nieuwe financiële crisis wel met zo’n 20 procent – een enorm vermogensverlies. Dat heeft een vernietigende invloed op het consumentenvertrouwen, waardoor de huizenmarkt volledig tot stilstand komt en de bereidheid om geld uit te geven tot een nulpunt daalt. De bouw van nieuwe woningen valt ver terug, wat opnieuw voedsel geeft aan de economische krimp.
De crash betekent dat zeker de helft van de huishoudens straks een hypotheeklening heeft die groter is dan de waarde van de woning – dat is nu al eenderde door de grote hoeveelheid aflossingsvrije hypotheken die verkocht is. Deze groep staat zoals dat heet ‘onder water’ en kan niet zomaar verhuizen. Bij verkoop ontstaat immers een restschuld, waar ze nog jarenlang aan vastzitten. Dit is slecht voor de arbeidsmobiliteit.
De kiem voor deze huizencrisis is lang geleden ontstaan, waardoor de Nederlandse woningmarkt nu kwetsbaar is voor prijsdalingen. We hebben de grootste hypotheekschuld ter wereld, afgezet tegen de omvang van de economie. En we hebben de grootste wanverhouding tussen de waarde van de hypotheek en die van de woning. Door de sterk versoepelde leenvoorwaarden van banken (125 procent executiewaarde, aflossingsvrij) vanaf de jaren negentig en de riante hypotheekrente-aftrek is een huizenbubbel ontstaan die gaat knappen.
Het begin is er al. De huizenprijzen zijn vanaf de top in 2008 met 8,5 procent gedaald. Er staat nu een recordaantal huizen te koop, en dat aanbod neemt iedere dag toe. Bovendien hebben de banken de leenvoorwaarden dusdanig aangescherpt dat mensen veel minder kunnen lenen.
Het laatste zetje richting de afgrond is een nieuwe schok en stijgende werkeloosheid. Wie wil zich nog dik in de schulden steken als de markt instort? Wie zijn baan kwijtraakt, kan ook niet meer wachten tot iemand bereid is de koopprijs te betalen, maar zal een flinke korting moeten accepteren. Het aantal gedwongen verkopen zal toenemen, wat de prijzen verder onder druk zet. De enigen die profiteren zijn starters."
De Pers heeft ook gedachten over de arbeidsmarkt, de consumptie en de pensioenen. Onder deze link
Bron(nen): De Pers