Hoeveel bladzijdes hebben mensen echt gelezen van Piketty?

Het gehypete boek waar iedereen een mening over heeft, staat vermoedelijk in een heleboel boekenkasten ongelezen te verstoffen. De meeste lezers komen in 'Capital' van de econoom Thomas Piketty niet verder dan bladzijde 26. Dat zegt de Amerikaanse wiskundeprofessor Jordan Ellenberg. Hij heeft onderzocht welke passages in diverse boeken het meest gemarkeerd zijn om zo te weten te komen tot welke pagina lezers een boek lezen. Hij noemt het de Hawking Index, omdat 'A brief history of time' in het algemeen wordt gezien als het minst gelezen boek ooit. Het werkt als volgt: neem de paginanummers van de vijf meest gemarkeerde passages, pak daar het gemiddelde van en deel het door het totaal aantal bladzijdes. Hoe hoger het getal, des te verder lezers in een boek gekomen zijn. De resultaten van andere boeken vielen in het niet bij het bijna 700 bladzijdes tellende 'Capital'. Lezers lazen gemiddeld niet meer dan 2,1 procent van het boek met de laatste gemarkeerde passage op bladzijde 26.  

Bron(nen):   Business Insider      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  “A brief history of time” is anders prima leesbaar.

  Overigens is het m.i. een vreemde manier van tellen. Ik maak lang niet altijd markeringen in boeken, maar dat betekent niet dat ik het boek niet gelezen heb!

  • kletsmajoor

   Dat dacht ik ook meteen maar het blijkt niet om markeringen in het fysieke boek te gaan maar om een Amazon-feature genaamd “Popular Highlights”.
   https://kindle.amazon.com/most_popular

   PS: Dat roept meteen vragen op over de representativiteit van het onderzoek vanwege zelfselectie e.d. net als bij internet polls.

   (in antwoord op André Somers)
 2. hgmerckenbach

  Vroeger had je Gödel, Escher, Bach. Ook zo’n boek dat bij iedereen in de kast staat/stond, en door bijna niemand gelezen is.

 3. HL Brugman

  Misschien wil mr Jordan Ellenberg wel helemaal niet dat de onderkant dit boek leest.

Reacties niet toegestaan