Leve de crisis. Meevaller 7,5 miljard dankzij euro

Om de euro en de economie van het westen te redden is al jaren de rente (kunstmatig) extreem laag. Kassa voor de Nederlandse overheid De historisch lage rente die Nederland betaalt door de eurocrisis leverde Nederland tussen 2009 en 2011 een meevaller op van 7,5 miljard euro. Daarmee zijn de extra kosten van de crisis - redding ABN Amro; gestegen begrotingstekort; noodlening voor Griekenland - nagenoeg gedekt, heeft De Volkskrant uitgerekend.
Het door de Volkskrant berekende rentevoordeel - dat wordt bevestigd door het ministerie van Financiën - loopt de komende jaren verder op. De miljardenmeevaller voor De Jager staat haaks op de bewering van met name PVV, SP, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren dat de Griekse crisis de Nederlandse belastingbetaler alleen maar geld kost.

Vorige week leende Nederland 1,1 miljard euro op de kapitaalmarkt (looptijd drie maanden) tegen een rente van 0,12 procent. Ook voor langer lopende staatsleningen (tien jaar) betaalt het kabinet een zeer lage rente: 2,4 procent. Dat is ruim 1 procent minder dan het voor de crisis betaalde. Nederlands schuldpapier wordt, net als het Duitse, door investeerders gezien als een veilige, stabiele belegging in de grillige financiële markten.
We worden slapend rijk, hoe slechter het gaat.

Bron(nen):   De Volkskrant