Conclusie is dat Nederland voor het vestigingsklimaat goed in de gaten moet houden dat 'hoogwaardige en efficiënte diensten aan het industriële productieproces geleverd kunnen worden'. Want de exporterende sector is zelf 'niet per definitie de sector die de meeste waarde toevoegt in het productieproces en waar de meeste werkgelegenheid wordt gecreëerd.'
Bron(nen): Z24
Aandeel dienstensector bij export veel groter dan gedacht
De dienstensector levert 50 procent van de toegevoegde waarde van de Nederlandse export. Dat is veel meer dan tot nu toe werd gedacht, zo schrijft zakelijk blog Z24.
De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een nieuwe analyse gemaakt van de bijdrage van de export aan het nationaal inkomen op basis van de toegevoegde waarde. Het aandeel van de verwerkende industrie blijkt dan slechts 30 procent.
De binnenlandse dienstensector is sterk afhankelijk van de export. DNB schrijft: 'De verwerkende industrie maakt intensief gebruik van Nederlandse diensten in haar productieproces. Hierdoor geeft de veelvuldig gebruikte scheiding van een economie in een verhandelbare verwerkende industriesector en een niet-verhandelbare dienstensector een misleidende weergave van ontwikkelde economieën.'
Niet geheel toevallig: de “diensten” worden niet benoemd en uitgesplitst. De zogenaamde toegevoegde waarde is veelal parasitair en voegt in werkelijkheid alleen maar een bedrag toe aan de eindprijs.
Exponent hiervan is de financiële “industrie”
Als er niet wordt gemaakt zijn de diensten ook niet nodig.
Neponderzoekje…Stapeltje
Zoals Das Kapital dan ook zegt; marge op gelul is hoger.
Denk dat de belasting ook een toegevoegde waarde is?
http://daskapital.nl/2014/07/dnb_wetenschap_marge_op_gelul.html
Gaan we diensten ook in dit soort containers exporteren? Wellicht de bankiers van ABN/AMRO als eerste?