Zwarte beursdagen, maar de angstindex staat nog relatief laag

Wall Street kende woensdag een zoveelste beroerde dag. De tech-index Nasdaq verloor 4,7 procent. De twee andere grote graadmeters, Dow Jones en S&P 500, gingen respectievelijk 3,6 en 4 procent in het rood, zulke dalingen waren niet meer gezien sinds 2020. Vandaag zal de dalimng vermoedelijk doorzetten in Europa

“Dit moet een van de slechtste beursdagen in jaren zijn”, tweette de bekende beurscommentator Jim Cramer.

Net toen de beurzen hersteld waren van Covid begon vielen de Russen Oekraine binnen. Vervolgens kwam China stil te liggen door draconische Covid-maatregelen. Allemaal niet goed voor de economie en dus voor de beurs.

Maar de echte paniek is er nog niet, schrijft Business AM,

Die VIX-index weerspiegelt de volatiliteit van de Amerikaanse beursindex S&P 500. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste barometer voor angst of nervositeit bij beleggers. Hoe hoger de VIX, hoe groter de turbulentie. Een lage VIX wijst op een rustig beursklimaat.

De graadmeter ging tijdens de woensdaghandel met een ruk omhoog, van minder dan 27 naar zowat 31. Een niveau rond 30 wijst op grote nervositeit, maar is nog ver af van de twee historische pieken, de bankencrisis van 2008 en het begin van de coronacrisis (maart 2020). Toen werden niveaus boven 80 geregistreerd.

Bron(nen):   Business AM