Boze bankiers over politici: ‘Ik ben woedend over hun stuitende gepruts’.

Bankiers vertrouwen het FD toe wat ze werkelijk van die lui uit de politiek vinden
‘Het is onthutsend dat we intern nu alles bespreken, inclusief de val van de Europese Centrale Bank’, vertelt een Nederlandse bankbestuurder op voorwaarde van anonimiteit.
‘Het vertrouwen is totaal weg. Europese politici realiseren zich dat niet. Ik ben woedend over hun stuitende gepruts.’
Negen maanden geleden gaf hij marsorders aan een projectteam dat de hele bank moest doorlichten.
Betaalsystemen worden aangepast om nieuwe denominaties aan te kunnen indien een lid van de eurozone weer een eigen nationale munt krijgt. Banken onderzoeken of hun bezittingen en schulden per euroland in evenwicht zijn. Tot voor kort was dat niet nodig en volstond een ‘asset-liability match’ binnen de eurozone als geheel.
‘Stel een euroland besluit over te stappen op een andere munt’, legt de bankier uit, ‘dan zijn onze bezittingen daar ineens pakweg 50% minder waard geworden. Als de bank schulden heeft die in euro’s luiden, zitten we meteen zó scheef dat het einde oefening is voor ons.’
ING heeft zijn zogeheten exposure op Spanje en Italië afgebouwd, zo meldde de bankverzekeraar bij de halfjaarcijfers. Voor als die de euro uit gaan of worden gezet. Of erger. Andere banken en pensioenfondsen doen hetzelfde. Zelfs Frans bezit wordt afgebouwd, een omineus teken voor iedereen die vindt dat er zonder een sterke Frans-Duitse as geen Europese Unie meer over is.

Een van de mooie stukken die het FD dit weekeinde heeft over Europa. Niet gratis online, wel te koop

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)