Het feestje na de ‘redding van de euro’ is al weer voorbij (Italië…)

De markten beginnen het vertrouwen in het akkoord op de eurotop snel te verliezen. Het feestje duurde een dag en wordt beëindigd door Italië dat gisteren probeerde een staatslening te verkopen en daarin niet helemaal slaagde: er zijn nog maar weinig beleggers die er zin in hebben geld in Italië te steken. Gevolg: hoger rente en een groeiende kans op iets ergs in Italië. De recordrente laat zien dat kapitaalverstrekkers vinden dat ze, ondanks de verhoging van het Europese noodfonds, steeds meer risico lopen als ze geld lenen aan Italië. Dat betekent dat het akkoord van woensdag niet het beoogde effect heeft: het doorbreken van de vicieuze cirkel van angst en renteverhogingen.
De grootste twijfel heet Berlusconi
Ook de rente voor andere eurolanden liep op, en volgens bronnen op de financiële markten kocht de ECB staatsobligaties op om de stijging te dempen. Anders was het nog erger geweest.
Stel dat beleggers steeds minder zin krijgen in Italië en de 1900 miljard die daar moet worden geherfinancierd, wie gaat dat dan betalen?
Het antwoord is: niemand. Want zelfs Merkel en Sarkozy hebben daarvoor te weinig geld. Dus als deze zwarte vrijdag laat zien wat het lot van Italië is dan...

Bron(nen):   Financial Times (betaald)  Wall Street Journal