Prijzen harde schijven stijgen door overstromingen in Thailand

Door de overstromingen in Thailand stijgen de prijzen van computers enorm snel. Het grootste deel van de wereldwijdse productie van harde schijven is namelijk gevestigd in Bangkok. Door de overstromingen staan deze fabrieken bijna allemaal onder water.

De prijsstijging van de harde schijven gaat zo snel dat in 2 weken tijd de prijzen bijna 4 keer zo hoog zijn geworden. Een harde schrijf van 1 terabyte werd ongeveer 2 weken geleden nog voor 44 euro verkocht, terwijl op dit moment de prijs al is opgelopen tot 129 euro. Doordat de prijzen van de harde schijven zo snel stijgen, zal dit waarschijnlijk niet alleen effect hebben op de verkoopprijs van de harde schijven zelf, maar ook die van laptops, notebooks en andere elektronica die gebruik maken van een harde schijf. Verwacht wordt dat de prijzen van deze elektronica gemiddeld met 40 tot 50% zullen stijgen.

Volgens Luc Dingemans van warenhuisketen Makro merkt de consument voorlopig nog niets van de prijsstijging. Dit komt doordat er nog redelijk veel elektronica op voorraad is. Het zal echter niet lang duren voordat de prijsstijging ook in de winkel te zien is. Daarnaast geeft hij aan dat - zelfs als de problemen in Thailand snel worden opgelost - het nog steeds lang kan duren voordat alle fabrieken weer hersteld zijn en de productie weer vol op gang is. Ook is er nog een levertijd van 6 weken, waardoor het nog wel eens een aantal maanden kan gaan duren voordat de hele situatie weer hersteld is.

Bron(nen):   De Morgen