De Jager ziet niet veel in bankenbelasting van EU

Minister de Jager heeft nog veel vragen over de vormgeving van een belasting op financiële transacties. Het kabinet stond steeds op het standpunt dat een taks op financiële transacties alleen mondiaal kan worden ingevoerd en niet alleen Europees. Want eigenlijk is de VVD tegen, maar door je te verbergen achter het onhaalbare voorstel dat de hele wereld de belasting tegelijkertijd moet invoeren valt dat niet op. Maar onder meer de PvdA heeft van het kabinet geëist zich achter het plan te scharen in ruil voor steun aan het pakket ter bestrijding van de eurocrisis.

Premier Mark Rutte en De Jager hebben die steun toegezegd. 'Ik zal verwelkomen dat de Commissie die presentatie houdt. Het is goed om na te denken over de manier waarop banken kunnen meebetalen aan het risico dat zij meebrengen voor de schatkist en daarmee voor de samenleving.'

Toch heeft hij nog twijfels: 'Ik ga wel vragen stellen aan de Europese Commissie of het klopt dat er een risico is dat de taks niet effectief zal zijn als al die transacties naar een andere plek gaan als je het niet in heel Europa of nog verder dan dat invoert', zo zei De Jager.
En dan kunnen we tenslotte het voorstel laten mislukken.
En wat doe de PvdA dan?

 Kijk voor meer economische berichten ook hier

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad (betaald)