EU dreigt Poetin met economische oorlog

Het heeft bijna een week geduurd, maar nu de reactie van de Europese Unie op de ramp er is, blijkt dat antwoord fermer dan gedacht.  Als Poetin zijn houding niet heel snel verandert, komen er verregaande economische sancties, zo stelden de Europese ministers van buitenlandse zaken gisteren in Brussel. Poetin moet de pro-Russische separatisten in het gareel brengen. ‘We hebben een compleet ander optreden nodig om nieuwe sancties af te wenden’, waarschuwde de Italiaanse minister van buitenlandse zaken Frederica Mogherini. Dat is opmerkelijk omdat juist Italië principes tegenover Rusland altijd te duur vond.  Mogherini zei dat ze in de Russische reactie ook de ‘menselijke solidariteit met de Nederlanders’ had gemist, evenals ‘het politieke begrip’. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken toonde zich ‘blij’ met de Europese reactie. De Europese Unie kan de bestaande sancties in de nabije toekomst uitbreiden naar een embargo op de export van defensie- en energietechnologie. Ook kan de Russische financiële armslag in Europa aan banden worden gelegd. Het is voor het eerst dat de Europese Unie met zulke concrete en vergaande strafmaatregelen dreigt. De EU eist van de Rusland-gezinde separatisten volledige toegang tot het rampgebied en medewerking aan het onderzoek naar de aanslag. In hun verklaring zeggen de ministers te onderzoeken of ze de pro-Russische militanten in Oost-Oekraïne kunnen bestempelen tot ‘terroristische groeperingen’. 

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. allareone

  Gaat welingelichte kringen nu ook mee in de gekleurde nieuwsberichtgevingen ?

  Mag er aandacht geschonken worden aan feiten ook alstublieft?

  http://www.wanttoknow.nl/overige/of-de-russen-hun-officiele-bewijs-mogen-laten-zien/

 2. marianne martens

  Treurig om de goede en kwade pier zo uit te venten en uit elkaar te spelen zonder dat er een onderzoek is geweest naar de feiten, half feiten en geen feiten.We kunnen wel de ontwikkeling van deze geschiedenis naar voren halen maar dat is geen optie meer, weinig mensen zijn geïnteresseerd. Heel dom ook al is het engerd Rusland zo te benaderen,gewetenloos en primitief om zijn dochter te benaderen, gewetenloos om het Rusland- Nederland Instituut in Groningen met haat mails te overstelpen. Europa doet waarschijnlijk aan stille diplomatie? of liggen ze met hun kont op een strandje gedichten te schrijven ?Waardeer zeer en het is geruststellend dat Timmermans de intelligente en meer betrouwbare persoon is. Niet zo’n domme oneliner. In Trouw staat weer een ingezonden brief van van Baalen, zum kotsen. Heeft deze man niet door dat hij in ” loep” zit. Wat een neo- conservatieve kapitalistische bolle kleuter- fluim.

 3. Buck Danny

  Hoe valt het te rijmen dat het kabinet Rutte zegt zich niet over de schuldvraag uit te laten voordat er een onafhankelijk onderzoek heeft plaatsgevonden en alle feiten boven tafel zijn, maar ondertussen wel aandringt op stevige sancties naar Rusland?

  • Burgermans

   Die sancties gaan over de Russische bemoeienis met de oorlog in de Oekraïne, die staat namelijk wel vast. Oftewel het faciliteren van terrorisme in een andere staat.

   (in antwoord op Buck Danny)
   • Buck Danny

    Dat begrijp ik, maar naar aanleiding van de vliegramp worden de sancties tegen Rusland versneld doorgevoerd en geïntensiveerd. Er worden dus al conclusies getrokken met daaraan gekoppelde gevolgen over een daad die nog onderzocht moet worden.

    (in antwoord op Burgermans)
 4. kletsmajoor

  Een confrontatie met Putin lijkt me onvermijdelijk. De serie incidenten over de laatste 1 à 2 jaar zijn geen toeval, vrees ik. Putin heeft de afgelopen 15 jaar mooi weer gespeeld naar het Westen terwijl hij deze confrontatie uitdacht en plande. Het plan is in werking gesteld, hij wil het Westen net zo’n nederlaag toebrengen als de Koude Oorlog was voor de Sovjet Unie. De Europese leiders hebben dat nu onder ogen gezien, dat is de fundamentele verandering waar Rutte het over had.

  Op het menselijk vlak schiet Putin opvallend te kort als leider. Dat was al zichtbaar bij de eerste ramp tijdens zijn presidentschap: het zinken van de Koersk. Hetzelfde zien we nu weer in zijn kille reactie in de richting van de nabestaanden van MH17.

 5. Paulraw

  Zelfs bij MSM twijfels.

  ´Veel aanwijzingen, maar geen bewijs voor schuld separatisten´
  http://www.trouw.nl/tr/nl/31523/Vliegtuigcrash-Oekraine/article/detail/3695650/2014/07/23/Veel-aanwijzingen-maar-geen-bewijs-voor-schuld-separatisten.dhtml

  • Burgermans

   Deze misdaad is geheel in lijn met het gewetenloze en leugenachtige optreden van Poetin van de laatste maanden in de Oekraïne. De aanwijzingen dat zijn Russische huurlingen achter deze aanslag zitten zijn veelvuldig en zeer sterk. Het staat sowieso al vast dat Rusland het optreden van terroristen op buitenlands grondgebied faciliteert.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    ´Het staat sowieso al vast dat Rusland het optreden van terroristen op buitenlands grondgebied faciliteert.´

    Ze zijn dus wat dat aangaat net als wij.
    Westen ,opstandelingen Syrië
    Westen ,Osama bin Laden in Afghanistan etc

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Sinds wanneer faciliteert Nederland opstandelingen in Syrië of Afghanistan? Qatar en Saoedi-Arabië doen dat misschien wel, maar Nederland absoluut niet.

     (in antwoord op Paulraw)
     • Paulraw

      Dat doet de VS en in navolging daarvan ondersteunt NL meestal dit beleid .Of heb je zware kritiek vanuit ons land gehoord op wat zich in de jaren 80 in Afghanistan heeft afgespeeld door hoofdenhakkers olv de VS?
      Ook het ingrijpen in Libië door VS en Frankrijk kon onze volledige instemming krijgen.
      Putin is een boeman ,persvrijheid is er nauwelijks .Klopt allemaal niets van daar ,weet ik ook wel .
      Maar opeens nadat een NL vliegtuig wordt neergehaald ontdekken we Putin de Schurk.Dat vind ik een beetje hypocriet van MSM .

      Wat ik eigenlijk ook beschamend vind is dat eenderde van de inzittenden niet NL was en daar heeft men het nauwelijks over . NL blijft een navelstarend dorp.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Walgelijk om deze misdaad goed te praten met incidenten uit de koude Oorlog. Die hebben hier helemaal niets mee te maken.

      (in antwoord op Paulraw)
     • Paulraw

      Ik praat niets goed ,maar wil eerst feiten .Een bepaalde partij beschuldigen zonder hard bewijs vind ik zwak.DE US geheime dienst heeft het ook nog niet helder wie er uiteindelijk verantwoordelijk was.

      (in antwoord op Burgermans)
     • Burgermans

      Het is al een vaststaand een feit dat Rusland de oorlogsmisdadigers faciliteert, die naar 99% zekerheid MH17 hebben neergeschoten. Dat is op zich al reden genoeg om Rusland de duimschroeven aan te draaien.

      (in antwoord op Paulraw)
    • marianne martens

     Amerika heeft immer wieder dictators, terroristen en criminelen gesteund. All over the world.

     (in antwoord op Paulraw)

Reacties niet toegestaan