De VS redden met stuivers en dubbeltjes

Het getal van de nationale schuld van de VS liep in 30 jaar tijd op van 1.100 miljoen tot 15.000.000.000.000 (15 biljoen) dollar. Er wordt wel gezegd dat als elke automobilist 1 dollar per gallon benzine meer zou betalen, de schuld binnen afzienbare tijd zal zijn afgelost.
Die benzineprijsverhoging komt er niet. Wel is een aantal Amerikaanse burgers vrijwillig begonnen met aflossen. Zo geeft een gepensioneerde postbode  50 dollar per maand plus de opbrengst van wat hij verdient met het inzamelen van gebruikte blikjes. Hij vindt, schrijft de Los Angeles Times, dat hij dit verplicht is aan zijn land.

In de jaren '60 van de vorige eeuw zette president Kennedy zijn handtekening onder een wet die voor een overheidsprogramma zorgde dat het mogelijk maakt giften te aanvaarden die de nationale schuld verminderen. Dat er sindsdien 83 miljoen dollar binnenkwam is in vergelijking met de totale schuld niet veel. President Reagan, kampioen belastingverlaging voor de rijken,  schonk de staat 1 miljoen dollar. Niet uit eigen zak, het bedrag was overgebleven van de inauguratiepot.

Het is de vraag of Echte Europeanen zo vrijgevig zijn om Zuid-Europa, de bakermat van de westerse cultuur, te helpen, al was het maar als dank voor het zonnige klimaat.

Bron(nen):   Los Angeles Times