Merkel chanteert Europa naar het door Duitsland gewenste gedrag

Grote internationaal opererende bedrijven zijn veelal bezig met het opstellen van plannen hoe ze de periode van chaos door komen als de euro valt en voor de periode daarna. Want het uur van de waarheid nadert, meldt de FT.  Het is door realisme gevoede wanhoop als de Poolse minister Sikorski van Buitenlandse Zaken concludeert dat Duitsland het enige land is dat de eurozone kan redden. 'U weet heel goed dat niemand anders het kan', houdt hij zijn gehoor van Duitse wetenschappers voor. 'Ik ben waarschijnlijk de eerste Poolse minister in de geschiedenis die dit zegt, maar hier is het: ik ben minder bang voor Duitse macht dan voor Duitse inactiviteit,' schrijft De Volkskrant

Gevoel voor dramatiek kan het Poolse EU-voorzitterschap niet ontzegd worden. Al maanden waarschuwen Poolse bewindslieden voor apocalyptische taferelen als de euro ten onder gaat. Zo ook Sikorski maandagavond in het hol van de leeuw, Berlijn. Niet het terrorisme, niet de Taliban en zeker niet Duitse tanks zijn de grootste bedreiging voor de veiligheid en welvaart van Europa. Nee, de grootste dreiging vormt het lijdzaam toezien door Duitsland hoe de euro wordt afgebroken.
Ironisch: de EU was bedacht om - na 2 oorlogen - Duitsland in te dammen en klein te houden en dit is het resultaat: Duitsland heerst.
De Franse president Sarkozy belt Merkel  vrijwel dagelijks, andere Europese leiders wekelijks en president Obama hangt ook steeds vaker aan de lijn. Verder is er de waarschuwing van de financiële markten met steeds nieuwe recordrentes die eurolanden de kop kunnen kosten.

Merkel geeft geen krimp. Naar buiten toe heeft ze één boodschap: vergaande, strikte en afdwingbare afspraken over begrotingsdiscipline in de eurolanden. Het liefst verankerd in nationale Grondwetten en een aangepast Europees Verdrag. Met die veilige haven in zicht gaan de financiële schokgolven vanzelf liggen.

Dat Italië, België en Frankrijk meer rente moeten betalen voor hun staatsleningen, het zij zo. Prettig bijkomend effect is dat ze geprikkeld worden snel orde op zaken te stellen, schrijft De Volkskrant.
En zo chanteert Merkel Europa naar het door Duitsland gewenste gedrag.

Bron(nen):   Financial Times (betaald)