‘Nederlandse huizenprijzen blijven nog jaren stijgen’

De Nederlandse huizenprijzen zullen zeker tot en met 2016 blijven stijgen. Dat voorspelt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) in zijn gisteren verschenen kwartaalrapport over de Europese huizenmarkt. S&P verwacht voor dit en volgend jaar een stijging met 2% en voor 2016 een groei van 2,5%. Dat is bij elkaar dus een forse stijging van 6,5 procent, die een deel van de waardedaling van de afgelopen jaren ongedaan maakt. De snelle groei van de huizenverkoop en licht stijgende huizenprijzen zijn volgens S&P te danken aan een verbetering van de economische situatie, toegenomen betaalbaarheid van de huizen, meer stabiliteit in de hervormingen van het fiscale beleid en een beperkt huizenaanbod. Volgens S&P ondersteunen centrale banken momenteel met een ’zeer gunstig monetair beleid’ een herstel van de huizenprijzen op de meeste Europese markten.
 

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apekool

  “Herstel” huizenprijzen en hogere huren = duur wonen voor iedereen.
  Is dat goed voor burgers of alleen maar voor investeerders en banken? Juist.

 2. Arend Zeeman

  Voor de huizenbezitters en verkopers is dat een feest. Maar denkt er ook nog iemand aan de kopers van huizen ?

 3. IwanovKapotjeplov

  Ik word er onderhand schijtziek van dat stijgende huizenprijzen als hoera en goed nieuws worden verkocht. Er is maar 1 partij waavoor dit echt goed nieuws is: de banken. Daar heb ik echter geen boodschap aan.

  Voor de rest zijn er alleen maar verliezers. Hogere huizenprijzen betekent meer lenen voor kopers, hogere huren voor huurders etc. Allemaal geld dat bij lagere huizenprijzen aan andere dingen had kunnen worden uitgegeven ipv aan wonen.

  Op de lange termijn is het hooghouden van de huizenprijzen voor de consument een zeer slechte zaak. Lees bv. dit artikel over de schenkingsvrijstelling maar eens: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/07/28/waarom-de-schenkingsvrijstelling-een-slecht-idee-is/

 4. drsdre

  Wat nu: “stijgende huizenprijzen zijn volgens S&P te danken aan […] toegenomen betaalbaarheid van
  de huizen” – is dat zoiets als nat worden door aanhoudende droogte?

  • Apekool

   Net zoals een afnemende verslechtering wordt gepresenteerd als positief en een stap en de goede richting denk ik…
   Vroeger (toen de aarde nog gewoon plat was) begonnen we te kijken vanuit de nulde orde beweging: het wordt minder of meer. Nu kijken we desperaat naar hogere orde afgeleide fenomenen om lichtpuntjes te ontwaren, allemaal om de echte waarheid niet onder ogen te hoeven zien.

   (in antwoord op drsdre)
 5. Paulraw

  Ach,dezelfde bureaus zagen de crisis niet aankomen…

 6. IwanovKapotjeplov

  Wat zouden die kids op de foto nou roepen: “Joepie, we mogen straks weer meer voor een huis gaan betalen!”?

 7. Dead Silence

  Bij het woord ‘kredietbeoordelaar’ haak ik al af want iedere verdere seconde lezen is verloren tijd.

 8. Lio

  ja hoor, keep on dreaming. Met een werkloosheid van 8,5% en failliete banken gaan de huizenprijzen stijgen. Ze hebben niet door dat geld niet meer zo voorhanden is als voor de crisis. Ook de leenvoorwaarden zijn veel soberder geworden dan het voor de crisis het geval was. De hele crisis is lang niet voorbij.

Reacties niet toegestaan