‘Rusland kan geld verdienen aan de sancties’

Hoe loopt de krachtmeting tussen Rusland en het westen af? Financiele reus Morgan Stanley heeft een voorspelling gemaakt voor zijn klanten. Volgens het bedrijf kan Rusland op twee manieren reageren op de pressie. Door pragmatisch te handelen, de separatisten tot kalmte te manen en de spanning te verminderen. Maar Poetin kan ook besluiten tot een 'patriottische' benadering. In dat geval gaat hij de bevolking duidelijk maken dat moedertje Rusland onredelijk wordt behandeld door de boze buitenwereld en dat tegenmaatregelen zijn geboden. Dat zal mogelijk tot economische nadelen voor bevolking of bedrijven leiden, maar die zullen dat accepteren als een beroep wordt gedaan op hun vaderlandslievendheid. In dat scenario past ook aflsuiten van de gastoevoer via Oekraïne en het verminderen van de olieuitvoer. Beide maatregelen zullen leiden tot verhoging van de energieprijzen, zodat Rusland er per saldo geen nadeel van hoeft te hebben, omdat door de hogere prijzen meer wordt verdiend aan olie en gas. In zijn algemeenheid, zegt Morgan Stanley, krijgt een regime dat sancties krijgt opgelegd van de eigen bevolking alleen maar extra steun. Sancties maken de positie van Poetin dus eerder sterker dan zwakker.

Bron(nen):   Business Insider      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Le_bon_sauvage

  Als het geld zo makkelijk werd verdiend hadden ze het wel eerder gedaan. Dat Rusland per saldo geen nadeel ondervindt van exportreductie zie ik niet terug in de brontext. Lijkt me toevoeging van WIK.

  Kan iemand uitleggen, die export verloopt toch via contracten, niet via dagprijzen? En ook kunnen andere landen meer gaan produceren. Heel hypothetisch gezien, het westen zou kunnen investeren in energie onafhankelijkheid. Beetje jammer dat Shell in de Nederlandse regering zit.

 2. Peter

  Ik zou niet weten hoe je hier een slaatje uit wilt slaan. Als hij de levering van gas en olie stopt dan droogt die uit, lijkt mij.
  Overigens werd er toch Russische olie naar Nederland toe gebracht ? Ik denk dan eerder dat Putin in zijn broek schijt voor Europa.
  Natuurlijk zullen de spanningen alleen maar toenemen en als de berichten waar zijn wil hij de Oekraïne niet verliezen en zal die er alles voor doen om het in handen te krijgen.

  Uiteindelijk wint er niemand, maar denken velen iets te winnen te hebben.

 3. marianne martens

  Morgan Stanley zal wel gelijk hebben. Bespottelijke maatregelen ook. Er werd toch ook geen alcohol gedronken tijdens de drooglegging in Amerika ?. Europa lijkt op:” Kijk eens mamma zonder handen”. ( Hugo Claus, wel andere interpretatie ).
  Machtsdenken en complexe oorzaak en complex gevolg niet juist onderscheiden? De Telegraaf kan niets onderscheiden want deze gebruikt vette letters en pure walgelijke oorlogstaal. Lekker makkelijk, je hoeft niet na te denken, kwak het maar zo op papier. Zo wordt Jan en Mien Doedel voorgelicht.

Reacties niet toegestaan