Pas op voor de grijze Volkswagenbusjes: zo herken je de flitsauto

De politie heeft steeds meer mogelijkheden om je op de bon te slingeren dus als automobilist, die per ongeluk af en toe misschien iets te hard rijdt, hoor je graag de laatste tips om een bekeuring te voorkomen. Doe er je voordeel mee.

Dagelijks zijn er mobiele controles langs de snelweg, N-wegen en wegen binnen de bebouwde kom. Veel Nederlanders hebben een navigatie-app geïnstalleerd op hun telefoon of luisteren naar de flitsberichten op de radio om ze voor te zijn. Maar hoe zien die flitsauto's er eigenlijk uit?

De meeste flitsauto's zijn grijze Volkswagen Transporter-busjes, die langs de vluchtstrook staan, schrijft het AD. Vaak verdekt opgesteld bij een oprit, tankstation of een weg die parallel loopt aan de snelweg. Het zijn rijdende kantoren, bepakt met radar, camera en apparatuur voor de bediening van de radarsets, waar vaak administratie voor uitgeschreven boetes ook al wordt gedaan.

Het kunnen ook SUV's of gewone personenauto's zijn waarvanuit wordt geflitst, maar meestal is het een type bestelauto. Ook kan een motoragent met een flitspistool een poging doen je op de bon te slingeren.

Soms worden snelheidscontroles gecombineerd met een Monocam tegen handheld-bellen. Ook kun je een prent krijgen van een video-surveillanceauto van de politie. Ze kunnen tijdens het rijden je snelheid meten en zetten je mogelijk aan de kant voor een vermanend praatje plus bon.

Op alle openbare wegen is het mogelijk om een politiecontrole tegen te komen. Alleen op privéwegen ben je veilig voor een eventuele bonnenregen. Daar kunnen ze je niks maken wanneer je al toeterend aan het bellen bent met een halve liter bier in de hand.