Recessie wordt deze keer voelbaar

Nederland krijgt in 2012 de rekening gepresenteerd van de niet-aflatende vertrouwenscrisis rond de eurozone. Vier jaar na de crisis van 2008 keert de economie nog steeds niet terug op het oude niveau. De effecten van de nieuwe recessie worden direct voelbaar, veel meer dan in 2008, schrijft het Financieele Dagblad.
De koopkracht daalt voor het derde achtereenvolgende jaar (met -1,25%) en de werkloosheid loopt fors op. Het aantal werklozen stijgt van 4,5% naar 5,25% van de beroepsbevolking.
In deze ‘donkergrijze, niet inktzwarte’ prognose is volgens CPBdirecteur Coen Teulings gekozen voor het ‘doormodderscenario’ wat betreft de Europese schuldencrisis.

‘We nemen aan dat Europese leiders nét genoeg doen om verdere escalatie te voorkomen maar deze ook niet met grootse gebaren weten op te lossen’, aldus het CPB.
In dit scenario zou in de loop van 2012 een beperkt vertrouwensherstel en een beperkt herstel op de financiële markten plaatsvinden.
De ontwikkelingen kunnen meevallen, maar volgens ons zijn de risico’s vooral neerwaarts’, stelt Teulings. De CPB-directeur noemt het essentieel dat Europese banken snel verplicht worden geherkapitaliseerd.

Teulings stelt dat Zuid-Europa te vergelijken is met het Nederland van begin jaren tachtig. Nederland had toen tien jaar nodig om te hervormen en de lonen te matigen. Om dat proces te vereenvoudigen, is het volgens Teulings van belang dat de ECB wat soepeler denkt over de inflatie. Als die in Zuid-Europa tegen de nul aanligt, zou die in landen als Nederland en Duitsland best 3% mogen zijn.