Wat weten we van Noord-Korea's 'grote opvolger' Kim Jong-un?

Economie
maandag, 19 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Kim Jong-un, de zoon van de overleden 'geliefde leider' van Noord-Korea volgt zijn vader op. Maar wat weten we van hem behalve dat hij jong en onervaren is?
- Geboren op 8 januari 1982 of 1983. - De zoon van Ko Young-hee, de derde en mooiste concubine van de Geliefde Leider. - Zat op de internationale school in Zwitserland onder het psydoniem Choi Pak. Spreekt Frans, Duits en Engels. - Hij is een grote fan van de Amerikaanse oud-basketbalspeler Michael Jordan, en speelt ondanks dat hij klein en dik is zelf ook basketball. - Zat op de militaire academie, heeft nu de rang van viersterrengeneraal en bekleedt een onduidelijke positie bij het ministerie van Staatsveiligheid - Kim Jong-un betekent ‘Rechtvaardige wolk’. Noord-Koreaanse media noemen hem 'geliefde kameraad' of 'kapitein Kim'.
Volgens analisten zijn de twee aanvallen op Zuid-Korea vorig jaar, waarbij 50 mensen omkwamen, het werk waren van 'kapitein Kim'. Hij zou daarmee duidelijk hebben gemaakt dat hij het beleid wil voorzetten dat het leger de hoogste prioriteit krijgt. Noord-Koreawatchers verwachten dat de jonge Kim dezelfde harde militaire koers zal aanhouden als zijn vader. Hij zou ook de bouw van kernwapens willen voortzetten.