Nederlandse tuinders krijgen het zwaar door Russische boycot

Poetin heeft aangekondigd Europese groente en fruit van de Russische markt te weren. De boycot, die mogelijk een jaar duurt, heeft behoorlijke gevolgen voor de tuinbouwsector. Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor Nederlandse tuinders. In totaal exporteren ze voor 600 miljoen euro aan groente en fruit naar Rusland. De boycot heeft ook gevolgen voor de prijzen op de Europese markt. Vooral tomaten- en paprikatelers hebben het momenteel moeilijk. Ze merken nu al het effect van de eerder afgekondigde boycot van Poolse groente en fruit. Poolse producten komen op de al verzadigde Duitse markt terecht. Daardoor zijn de prijzen van tomaten en paprika's sterk gedaald. In het AD zegt Nico de Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht, te vrezen dat de verdere Russische boycot de druppel is: 'De markt voor tomaten en paprika's was al slecht, maar nu dreigen veel telers het niet meer te redden.' Hoe groot de gevolgen voor de Nederlandse tuinders precies zijn, wordt pas duidelijk als de lijst met geboycotte producten bekend is.

Bron(nen):   AD  Trouw    

10 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  een voorbeeld dat men?, wie?, de ander, niets geeft om de hardwerkende
  EU burger. De Westerse Wereld is meer dan schuldig aan deze situatie vanwege
  de stommiteit de Russen tijdens de omwentelingen als ongelijkwaardig te beschouwen.Dit is een hele simpel idee. Wat wel gebeurt is dat er duizenden slachtoffers zijn onder de burgerbevolking waaronder ook de tuinders. De tuinders zouden we moeten steunen a.u.b. geen banken meer. het is alweer in zo’n EU statuutje geschreven, dat we de banken wel gaan steunen.,niet meer doen. De ” gewone” mens is aan zet.

 2. Robin

  Tuinders en boeren zijn ondernemers. Ondernemers nemen risico. Niet zeuren dus.

  • marianne martens

   systeembanken zijn ondernemers ( krijgen steun en subsidie), boeren zijn ondernemers ( krijgen toeslagen, voorheen subsidie ),de globale maatschappijen krijgen miljoenen subsidie en ontduiken de belasteringen in veel landen etc, flitskapitaal-groepen laten, lijken op continue diaree spuiten iedereen er voor op draaien en willen 1000% winst. Toch een kleine marge. Flits/ spuit lijkt een op elkaar.Deze groepen bevinden zich in een geestelijk- inferno om elk mens een poot uit te draaien. Totaal geen sancties. Bijzonder. niet.

   (in antwoord op Robin)
 3. JerushaG

  Tja, dat konden we natuurlijk op onze vingers natellen dat die kleine, lelijke, gefrustreerde trol met zijn grote ego weer sancties tegenover onze sancties zou invoeren, met zijn kinderachtige obsessie de ander altijd te moeten overrulen. Dat ie daarmee zijn eigen volk verzwakt, dat toch al niet blakend is van gezondheid door veel te vet te eten, veel te veel wodka in te nemen en te weinig groente en fruit, maakt hem natuurlijk geen bal uit. Net zo goed als dat het hem geen bal uitmaakt dat veel van zijn volk geen cent te makken heeft. Snap niet dat de Russen niet opnieuw in opstand komen, want Poetin en zijn vriendjes verrijken zichzelf net zo erg als de tsaren vroeger, en delen hun obscene rijkdom niet met het volk. En nu gunt hij ze ook nog eens niet genoeg vitamientjes.

  Niet echt een probleem voor ons, want wij nemen wel wat extra van die vitamientjes af, omdat de prijzen zullen dalen. Groente en fruit worden nu spotgoedkoop en dus kunnen we er meer van eten. Veel mensen klagen immers altijd dat groente en fruit zo duur zijn en dat ze er daarom minder van consumeren. Nou, dat excuus hebben ze nu niet meer. Binnenkort, in plaats van 2 stuks fruit en 2 ons groente naar 4 stuks fruit en 6 ons groente. Joepie, lekker veel groene smoothies maken.

  • Floris Maaskant

   Ik zou zeggen neem nog een hapje van de Monsanto vrienden, waarvan de EU zojuist de zaden goedgekeurd heeft voor invoer in de EU; nadat de landen afzonderlijk deze invoer hadden tegen gehouden. In Rusland verbouwen mensen voor een groot deel hun eigen voedsel in eigen tuin van echte zaden, veel gezonder.

   (in antwoord op JerushaG)
 4. Floris Maaskant

  Gelukkig is er nu een mogelijkheid om onze EU-weldoeners te laten weten dat we het niet eens zijn met hun pro VS beleid en dwars door de media-propaganda heen kijken en zien wat er werkelijk aan de hand is… Via Petities punt nl kun je Putin een hart onder de riem steken en een middelvinger geven aan alle Eurocraten:

  https://petities.nl/petitie/excuses-aan-president-putin

  • Prikker

   Om nou Poetin een hart onder de riem te steken gaat me ook weer te ver.
   Maar er mag best eens wat meer tegengeluid komen tegen deze kruistocht tegen de Russische duivels.

   (in antwoord op Floris Maaskant)
   • Paulraw

    Putin knuffelen is niet nodig ,dat doet ie zelf al.Maar die stigmatiserende cartoon nu op WEL is ook over de top.Putins beeltenis vorm gegeven in 298 kruisjes ,terwijl er nog geen enkel officieel bewijs is geleverd.

    (in antwoord op Prikker)
    • Prikker

     Die cartoons vertegenwoordigen altijd de mainstream opinievorming, hoe hol die ook is. Heb me daar al vaker aan gestoord.
     Ik zou liever zien dat zo’n cartoon aanzet tot denken, maar daar doet studio-artjan niet aan.

     (in antwoord op Paulraw)

Reacties niet toegestaan