Nog een klap voor boeren: Brussel wil mogelijk minder mest

Middenin de stikstofcrisis dreigt de Europese Unie de mestderogatie, een Europese mestvergunning, in te trekken. Als dit gebeurt, gaat het mestquotum voor de Nederlandse boeren per direct omlaag. Dit leidt tot veel extra kosten voor mestafvoer.

Als het regent, dan giet het. De boeren krijgen klap na klap te verwerken en getuige de nieuwe protestacties zijn ze niet van plan om zich zonder slag of stoot naar de slachtbank te laten leiden. Politiek Den Haag ziet het EU-besluit dan ook met angst en beven tegemoet.

Want bij de VVD hebben ze geen probleem met alle schandalen van de afgelopen jaren, zoals de rol van de partij bij de toeslagenaffaire en onterechte uithuiszetting van meer dan duizend kinderen. Maar de stikstofplannen zijn bij de liberalen blijkbaar een brug te ver.

Ook is het hommeles bij het CDA. De partij is onder leiding van Wopke Hoekstra geïmplodeerd en wordt nu electoraal leeggezogen door de populistische BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas.

De achterban bekritiseert Hoekstra om zijn stikstofkoers en gebrekkige leiderschap. Er wordt in de media al openlijk gespeculeerd over zijn opvolging.