‘ABN Amro moet nooit meer naar de beurs’

Een beursgang van ABN Amro gaat nooit werken. Het beste voor de staatsbank is dat enkele grote pensioenfondsen zoals het ABP een substantieel belang nemen en op die manier zorgen voor een stabiel aandeelhoudersbelang. Dat zegt Lense Koopmans, presidentcommissaris van de Rabobank, in een zeldzaam interview in het FD. Koopmans zat namens het Rijk tot 2004 in het bestuur van het ABP.
Volgens Koopmans horen banken niet op de beurs of anders alleen met hoge beschermingswallen tegen aandeelhouders. ‘Het is bij ING en ABN Amro scheef gegaan door aandeelhoudersdrijverij. Het kortetermijndenken is dominant bij beursgenoteerde bedrijven, en dat past niet bij het karakter van een bank.’ de plannen van zowel het ministerie van Financiën als van ABN Amro zelf voorzien in een beursgang vanaf 2014.
Koopmans is ook kritisch over de toenmalige commissarissen van ABN Amro, die naar zijn idee niet hun wettelijke taak hebben vervuld. ‘Waarom hebben zij ja gezegd tegen het bod van het consortium terwijl het bestuur voorkeur had voor een fusie met Barclays? Omdat zij geen nee durfden zeggen tegen aandeelhouders.