"Door de verkoop van 1,8 miljoen huurwoningen zullen de huizenpijzen onvermoede dieptes bereiken'

Economie
woensdag, 28 december 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Volgens woning-professor Hugo Priemus stevent de woningmarkt af op een echte ineenstorting door het besluit van het kabinet dat de corporaties massaal woningen moeten verkopen. Zodra ze dat doen staan er 2 miljoen huizen te koop. 1,8 miljoen huurwoningen, en ruim 200.000 op Funda. En kopers zijn er niet. Gevolg: een diepe crisis.
Priemus in de Volkskrant: "Hoe bereiken we een complete ontwrichting van de woningmarkt? Alles wijst erop dat dit de opgave is die het kabinet zich heeft gesteld. Op 24 december heeft het kabinet een besluit genomen over het in het regeerakkoord van VVD en CDA aangekondigde kooprecht voor huurders van corporatiewoningen. Woningcorporaties zullen worden verplicht driekwart van hun woningvoorraad aan hun huurders te koop aan te bieden. Alleen met toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken mag een corporatie een lager percentage aanhouden.
Met dit besluit bereikt het kabinet een nieuw dieptepunt in het gevoerde woningmarktbeleid. Zodra dit besluit kracht van wet zou hebben, impliceert deze aanbiedingsplicht van woningcorporaties dat 1,8 miljoen huurwoningen te koop staan. Tel daar de 250 duizend woningen bij die al op Funda worden aangeboden en we zullen het unieke feit meemaken dat in Nederland meer dan twee miljoen woningen te koop staan.
De prijs van corporatiewoningen ligt op 90 procent van de WOZ-waarde. Dit kerstcadeau aan de huurders van corporatiewoningen zal niet genoeg zijn om de huurders tot koop over te halen. Zoals bekend heeft de schuldencrisis geleid tot een kopersstaking. De woningvraag is verschoven van koop naar huur: er is een toenemend tekort aan huurwoningen en een extreem overschot aan koopwoningen. Dit zal de reguliere koopwoningmarkt, die al aan de grond zit, verder ontwrichten. De prijsdaling is nu ruim 3 procent op jaarbasis: dat zal nog veel erger worden nu vraag en aanbod steeds verder uit elkaar lopen.
Lees verder in De Volkskrant
Bron(nen): de Volkskrant