‘Lot van de euro ligt voor de poorten van Rome’

Zes eurolanden krijgen van kredietbeoordelaar Fitch een waarschuwing: hun kredietoordeel wordt mogelijk eind januari met een of twee stappen verlaagd. Volgens Fitch gaan Italië, Spanje, België, Ierland, Slovenië en Cyprus gebukt onder de Europese schuldencrisis, melden diverse media, waaronder The Wall Street Journal.

Volgens David Riley, hoofd staatsleningen van Fitch, ligt Italië in de frontlinie van de huidige crisis. “De strijd over de toekomst van de euro zal worden beslist voor de poorten van Rome.”
Hoewel Italië een relatief laag begrotingstekort kent, kampt het land met een torenhoge schuld van 1,9 biljoen euro. Dat is meer dan 120% van het bbp. Bovendien moet het driehonderd miljard van de uitstaande schulden opnieuw veilen. Dat wordt lastig met de hoge rente die het land moet betalen.
Italië is de grootste bedreiging voor de euro. Mocht Italië de rente van 7% niet meer kunnen betalen, dan heeft het Europese noodfonds EFSF niet genoeg slagkracht om het land op te vangen, is de verwachting van financiële experts.

Riley pleitte voor een grotere bemoeienis van de Europese Centrale Bank. Omdat de EFSF anders “niet geloofwaardig” zal zijn.
Ondanks dat Frankrijk een schuld heeft van 80% van het bbp, zal Fitch de triple-A-rating de komende maand niet verlagen. Frankrijk loopt wel grote risico’s: Franse banken hebben veel euro’s uitstaan in zwakke eurolanden.

Bron(nen):   Wall Street Journal  Washington Post  Guardian