‘Geen boer, geen voer’ is onzin: zelfs voor brood hebben we het buitenland nodig

Boeren blokkeren nog dagelijks de snelwegen en de Nederlandse vlaggen hangen omgekeerd op de pleinen en rotondes in Nederland. Het stikstofbeleid is volgens hen gebaseerd op onjuiste wetenschappelijke onderzoeken. Ze hopen dat regeringspartij CDA zich gaat bedenken.

Het FD zet alle cijfers over de agrarische sector en de export van primaire agrarische productie nog eens op een rij. Het gros van de boerenproducten wordt verkocht aan het buitenland. Graan en fruit maken onze boeren dan weer veel te weinig om de Nederlandse monden te voeden.

De zelfvoorzieningsgraad ligt ver boven de honderd procent bij pluimvee (170%), aardappels (200%), groenten (241%), zuivel (286%), eieren (294%), suiker (336%), varkensvlees (377%) en kalfsvlees (698%). Er worden zelfs tien keer zoveel tomaten gemaakt als opgegeten in Nederland.

De zelfvoorzieningsgraad ligt ver onder de honderd procent bij granen (19%), fruit (28%) en rundvlees (59%). Zonder buitenlandse boeren dus geen brood op de plank of fruit in de schaal.